Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Maloobchodné tržby v Kanade v júni citeľne vzrástli

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Z oficiálnych štatistík vyplýva, že tržby maloobchodníkov v Kanade v júni po zmiernení blokád stúpli medzimesačne o 4,2 %.

Ottawa 20. augusta (TASR) - Maloobchodné tržby v Kanade v júni citeľne vzrástli, prvýkrát po dvoch mesiacoch poklesu. Podporilo ich silné oživenie dopytu po oblečení a doplnkoch po uvoľnení opatrení na zastavenie šírenia pandémie nového koronavírusu. Informoval o tom v piatok kanadský štatistický úrad, podľa ktorého sa však v júli tržby pravdepodobne opäť znížili.

Z oficiálnych štatistík vyplýva, že tržby maloobchodníkov v Kanade v júni po zmiernení blokád stúpli medzimesačne o 4,2 %. Ale v júli pravdepodobne opäť klesli, o 1,7 %. Ekonómovia pritom odhadovali, že sa júnové tržby zvýšia o 4,4 %.

Bez motorových vozidiel a autodielov sa kanadské maloobchodné tržby v júli zvýšili o 4,7 %, čo tiež prekonalo odhady analytikov na úrovni a 4,6 %.

Najstrmšie sa pritom v júni zvýšili tržby v obchodoch s odevmi a doplnkami, až o 49,1 %. A tiež tržby predajcov motorových vozidiel a náhradných dielov, ktorá vzrástli o 2,7 % a na čerpacích staniciach (o 6 %).

"Všeobecné oživenie po blokádach ukazuje ochotu Kanaďanov míňať a v širšom zmysle aj to, ako rýchlo sa ekonomika dokáže odraziť nahor, keď sa počet prípadov ochorenia COVID-19 zníži," povedal Royce Mendes, hlavný ekonóm spoločnosti CIBC Capital Markets v správe pre klientov.

Aj keď je predbežný odhad za júl sklamaním, ekonómovia pripomenuli, že napriek poklesu zostali aj minulý mesiac maloobchodné tržby nad úrovňou pred pandémiou ochorenia COVID-19. Júlový pokles by mohol signalizovať tiež posun k väčším výdavkom v reštauráciách a baroch.