Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Maloobchodné tržby v Maďarsku klesli, po prvýkrát takmer za 2 roky

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Podľa najnovších štatistík sa maloobchodné tržby v susednej krajine po úprave o kalendárne vplyvy v decembri 2022 znížili medziročne o 3,9 % po náraste o 0,6 % v novembri.

Budapešť 6. februára (TASR) - Maloobchodné tržby v Maďarsku v decembri 2022 klesli, po prvý raz za 21 mesiacov. Prispelo k tomu najmä zníženie tržieb z predaja potravín, keďže vysoká inflácia a rastúca nezamestnanosť poškodzujú kúpnu silu domácností. TASR o tom informuje na základe predbežných údajov, ktoré v pondelok zverejnil centrálny štatistický úrad v Budapešti.

Podľa najnovších štatistík sa maloobchodné tržby v susednej krajine po úprave o kalendárne vplyvy v decembri 2022 znížili medziročne o 3,9 % po náraste o 0,6 % v novembri. Išlo o ich prvý medziročný pokles od marca 2021, keď sa predaj znížil o 3,4 %.

Štatistiky ďalej odhalili, že tržby z predaja potravín klesli v decembri medziročne o 8,3 % (-6,7% v novembri). Predaj v obchodoch s nepotravinárskym tovarom sa znížil o 0,4 % (-2,3 % v novembri).

Postupné odstraňovanie cenového stropu pre motorové palivá začiatkom decembra viedlo k pruskému spomaleniu tempa predaja na čerpacích staniciach v decembri na 1,3 % z 27,7 % pred mesiacom, uviedol štatistický úrad.

Na neupravenom základe sa maloobchodné tržby v Maďarsku v decembri medziročne znížili o 4,8 %.

Za celý rok 2022 vzrástol objem maloobchodného predaja v porovnaní s predchádzajúcim rokom po úprave o kalendárny rok o 5,3 %.