Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Ekonomika

Maloobchodné tržby v Maďarsku klesli najprudšie za takmer dva roky

Ilustračná snímka.Foto: TASR/Ladislav Vallach

Tržby v maloobchode upravené o kalendárne vplyvy klesli v Maďarsku v januári medziročne o 4,5 %, uviedol štatistický úrad. Znamená to pokles druhý mesiac po sebe a najvýraznejší od februára 2021.

Budapešť 6. marca (TASR) - Po poklese v poslednom mesiaci minulého roka zaznamenali maloobchodné tržby v Maďarsku pokles aj na začiatku roka 2023, pričom jeho tempo bolo najvýraznejšie takmer za dva roky. Poukázali na to v pondelok zverejnené údaje maďarského štatistického úradu. TASR o tom informuje na základe správ agentúry MTI a portálu tradingeconomics.

Tržby v maloobchode upravené o kalendárne vplyvy klesli v Maďarsku v januári medziročne o 4,5 %, uviedol štatistický úrad. Znamená to pokles druhý mesiac po sebe a najvýraznejší od februára 2021. Za december štatistici revidovali tempo poklesu na 4,1 %, pričom v predbežnom odhade uvádzali pokles tržieb na úrovni 3,9 %.

V januári vývoj v maloobchode výrazne ovplyvnil predaj pohonných látok a potravín. Tržby z predaja palív sa znížili o 9,7 %, zatiaľ čo v decembri ešte o 1,3 % vzrástli. Klesli aj tržby z predaja v obchodoch s potravinami a z predaja nepotravinových produktov. V prvom prípade pokles dosiahol 4,8 % a v druhom 1,5 %.