Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Ekonomika

Maloobchodné tržby v Nemecku sa začiatkom roka vrátili k rastu

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Januárové údaje boli lepšie, než predpokladali ekonómovia. Tí očakávali, že tržby sa zvýšia o 1,8 %.

Wiesbaden 7. marca (TASR) - Maloobchodné tržby v Nemecku sa po výraznom poklese v závere minulého roka vrátili v januári k rastu, ktorý prekonal očakávania trhov. Poukázali na to v pondelok údaje nemeckého štatistického úradu Destatis, ktoré zverejnil server RTTNews.

Tržby v nemeckom maloobchode vzrástli v januári oproti predchádzajúcemu mesiacu o 2 % po decembrovom poklese o 4,6 %. Decembrový údaj bol revidovaný, pričom pôvodne Destatis informoval za december o 5,5-percentnom poklese maloobchodných tržieb. Aj miernejšie tempo poklesu za december však stále znamená najvýraznejší pokles maloobchodných tržieb v Nemecku od apríla minulého roka.

Januárové údaje boli lepšie, než predpokladali ekonómovia. Tí očakávali, že tržby sa zvýšia o 1,8 %.

V medziročnom porovnaní sa tržby v nemeckom maloobchode zvýšili v januári o 10,3 %. V tomto prípade sa tempo rastu výrazne zrýchlilo, keď v decembri aj novembri maloobchodné tržby vzrástli o 0,8 %.

Aj v tomto prípade výsledky prekonali očakávania. Ekonómovia počítali s rastom o 9,8 %. Ako uviedol Destatis, pod výrazný rast tržieb v januári sa veľkou mierou podpísal čiastočný lockdown v januári minulého roka.