Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Maloobchodné tržby v Nemecku v decembri prudko klesli

Ilustračná snímka. Foto: TASR

V medzimesačnom porovnaní klesli tržby v nemeckom maloobchode o 5,3 % po 1,9-percentnom raste v predchádzajúcom mesiaci.

Wiesbaden 31. januára (TASR) - Maloobchodné tržby v Nemecku zaznamenali v závere roka nečakane prudký pokles, napriek vianočným sviatkom. Zatiaľ čo trhy počítali s medziročným poklesom o necelé 2 %, štatistici zverejnili pokles o viac než 6 %. Výrazne klesli tržby aj v medzimesačnom porovnaní, pričom v tomto prípade bol pokles najprudší za približne 1,5 roka. Informoval o tom v utorok štatistický úrad Destatis, ktorého údaje zverejnili portály RTTNews a tradingeconomics.

Maloobchodné tržby v Nemecku klesli v decembri medziročne o 6,4 %, pričom ekonómovia počítali s poklesom zhruba o 1,8 %. Decembrové tržby sú zároveň o 1,9 % nižšie než v predpandemickom decembri 2019.

V medzimesačnom porovnaní klesli tržby v nemeckom maloobchode o 5,3 % po 1,9-percentnom raste v predchádzajúcom mesiaci. Ekonómovia počítali s ďalším rastom, aj keď slabším, a to na úrovni 0,2 %. Decembrový medzimesačný pokles je zároveň najvýraznejší od júla 2021.

Za celý rok 2022 zaznamenali maloobchodné tržby v Nemecku pokles o 0,6 %, čo ovplyvnil vývoj v 2. polroku. Zatiaľ čo za prvých šesť mesiacov roka vzrástli medziročne o 3,1 %, v 2. polroku zaznamenali v dôsledku inflácie pokles o 4,1 %. Porovnanie však výrazne ovplyvňuje aj fakt, že v roku 2021 dosiahli tržby v nemeckom maloobchode rekord.

V rámci minulého roka prudko klesli tržby z predaja potravín, a to o rekordných 4,6 %. Na druhej strane, tržby z predaja nepotravinových produktov vzrástli o 2 %, čo predstavuje najvýraznejší rast v tejto kategórii od začatia zverejňovania príslušných záznamov v roku 1994.