Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Maloobchodné tržby v Nemecku v júli klesli, pokles prekonal očakávania

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Horšie než očakávané výsledky zaznamenal nemecký maloobchod v júli aj v medziročnom porovnaní.

Wiesbaden 1. septembra (TASR) - Po dvoch mesiacoch rastu zaznamenali maloobchodné tržby v Nemecku v júli pokles, pričom tempo poklesu bolo omnoho výraznejšie, než sa predpokladalo. Poukázali na to údaje, ktoré v stredu zverejnil nemecký štatistický úrad Destatis.

Podľa údajov Destatisu klesli tržby v nemeckom maloobchode v júli oproti predchádzajúcemu mesiacu o 5,1 %. V júni zaznamenali rast na úrovni 4,5 %, čo bol dôsledok postupného uvoľňovania protipandemických opatrení.

Júlový výsledok je podstatne horší, než čakali ekonómovia. Tí s poklesom počítali, očakávali však, že dosiahne maximálne 0,9 %.

Horšie než očakávané výsledky zaznamenal nemecký maloobchod v júli aj v medziročnom porovnaní. Ako uviedol Destatis, v porovnaní s júlom minulého roka klesli maloobchodné tržby v Nemecku o 0,3 %, zatiaľ čo v júni zaznamenali 6,5-percentný rast. Ekonómovia počítali s pokračovaním rastu, a to na úrovni 3,7 %.

Klesli najmä tržby z predaja potravín, nealkoholických nápojov a tabakových výrobkov. Tie sa medziročne znížili o 1 %. Tržby z predaja nepotravinových produktov v júli stagnovali.