Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Maloobchodné tržby v Nemecku v novembri nečakane vzrástli

Ilustračná snímka Foto: TASR/Jakub Kotian

Štatistiky tiež odhalili, že v novembri sa zvýšili maloobchodné tržby v supermarketoch (o 0,8 %) a obchodných domoch (o 2,6 %).

Wiesbaden 4. januára (TASR) - Maloobchodné tržby v Nemecku v novembri 2021 ožili a nečakane vzrástli, aj napriek obnoveným obmedzeniam na zastavenie šírenia nového koronavírusu, ktoré brzdili spotrebiteľské výdavky. Ukázali to v utorok predbežné údaje spolkového štatistického úradu Destatis.

Podľa štatistík sa tržby maloobchodníkov v najväčšej európskej ekonomike po úprave o sezónne vplyvy v novembri 2021 v reálnom vyjadrení zvýšili medzimesačne o 0,6 %. Analytici pritom očakávali ich pokles o 0,5 %.

Štatistiky tiež odhalili, že v novembri sa zvýšili maloobchodné tržby v supermarketoch (o 0,8 %) a obchodných domoch (o 2,6 %). V prípade obchodov s textilom, odevmi, obuvou a koženým tovarom však novembrové tržby klesli o 3,8 %. Znížili sa aj tržby z predaja domácich spotrebičov (-1,2 %) napriek novembrovým zľavovým akciám, ako bol tzv. čierny piatok a kybernetický pondelok.

V medziročnom porovnaní maloobchodné tržby v Nemecku v novembri klesli o 2,9 %.

Destatis na základe predbežných údajov odhaduje, že za celý minulý rok maloobchodné tržby v Nemecku vzrástli o 0,9 %.