Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Maloobchodné tržby v Nemecku v októbri vzrástli viac, ako sa čakalo

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

V porovnaní s februárom 2020, posledným mesiacom pred vypuknutím ochorenia COVID-19 v krajine, boli októbrové maloobchodné tržby vyššie o 5,9 %.

Wiesbaden 2. decembra (TASR) - Maloobchodné tržby v Nemecku v októbri vzrástli viac, ako sa očakávalo po ich poklese v predchádzajúcom mesiaci. Ukázali to v stredu údaje spolkového štatistického úradu Destatis.

Tie zároveň naznačujú, že spotrebitelia podporili rast najväčšej európskej ekonomiky pred zavedením čiastočných blokád na zastavenie druhej vlny pandémie nového koronavírusu.

Podľa najnovších údajov Destatisu sa tržby maloobchodníkov v Nemecku po úprave o sezónne vplyvy v októbri zvýšili o 2,6 % oproti septembru, keď medzimesačne klesli o 1,9 %. Októbrové tempo rastu tržieb bolo najväčšie od apríla 2018 a prekonalo aj odhady analytikov, ktorí predpovedali, že dosiahne 1,2 %.

V porovnaní s februárom 2020, posledným mesiacom pred vypuknutím ochorenia COVID-19 v krajine, boli októbrové maloobchodné tržby vyššie o 5,9 %.

V medziročnom porovnaní maloobchodné tržby v Nemecku v októbri vyskočili až o 8,2 %, čo bol ich najstrmší nárast od mája 2000. K tomuto výsledku prispeli najmä tržby z predaja potravín, nápojov a tabaku, ktoré stúpli medziročne o 7,3 %, a tiež tržby v supermarketoch (7,9 %) a tržby z predaja nábytku, domácich spotrebičov a stavebného materiálu (14,2 %).

Na druhej strane klesli maloobchodné tržby z predaja textilu, odevov, obuvi a kožených výrobkov (-6,4 %) a tiež tržby obchodných domov (-2,3 %).