Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Ekonomika

Maloobchodné tržby v Nemecku v septembri nečakane klesli

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Pod nečakaný pokles sa podpísali najmä tržby z predaja nepotravinových produktov.

Wiesbaden 1. novembra (TASR) - Po augustovom návrate k rastu zaznamenali maloobchodné tržby v Nemecku v septembri nečakaný pokles, a to ako v medzimesačnom, tak v medziročnom porovnaní. Poukázali na to v pondelok zverejnené predbežné údaje nemeckého štatistického úradu Destatis.

Tržby v nemeckom maloobchode klesli v septembri oproti augustu o 2,5 % po augustovom raste o 1,2 %. Analytici očakávali, že tržby budú v raste pokračovať, pričom predpokladali, že rast dosiahne 0,6 %.

Pod nečakaný pokles sa podpísali najmä tržby z predaja nepotravinových produktov. Tie klesli o 5,1 %, pričom najviac ich vývoj ovplyvnil pokles tržieb z predaja textilu, oblečenia a obuvi. Klesli aj tržby z online predaja, a to o 2 %. Naopak, tržby z predaja potravín, nealkoholických nápojov a tabakových výrobkov o 0,9 % vzrástli.

Pokles zaznamenali aj septembrové tržby v medziročnom porovnaní. Dosiahol 0,7 %, zatiaľ čo v auguste sa tržby v nemeckom maloobchode oproti rovnakému mesiacu minulého roka o 0,9 % zvýšili. Analytici očakávali, že budú pokračovať v raste, pričom tempo rastu sa ešte zrýchli na 1,8 %.

V tomto prípade tržby posunul smerom nadol vývoj v oblasti potravín, nealkoholických nápojov a tabakových produktov. Tržby z predaja týchto výrobkov klesli o 2,2 %. Naopak, z predaja nepotravinových výrobkov vzrástli o 0,2 %.

Na druhej strane, v porovnaní s obdobím spred nástupu pandémie nového koronavírusu sa situácia v nemeckom maloobchode vyvíjala priaznivejšie. Oproti februáru 2020 zaznamenali maloobchodné tržby rast o 3,7 %.