Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Maloobchodné tržby v októbri 2018 príjemne prekvapili

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Podľa údajov Štatistického úradu (ŠÚ) SR sa v porovnaní so septembrom zvýšili o 1,1 % (sezónne očistené), dynamika ich medziročného rastu sa zrýchlila z 3,6 % až na 6 %.

Bratislava 5. decembra (TASR) - Maloobchodné tržby v októbri 2018 príjemne prekvapili. Uviedol to v komentári k októbrovým tržbám Ľubomír Koršňák, analytik UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia.

Informoval, že podľa údajov Štatistického úradu (ŠÚ) SR sa v porovnaní so septembrom zvýšili o 1,1 % (sezónne očistené), dynamika ich medziročného rastu sa zrýchlila z 3,6 % až na 6 %. Maloobchodné tržby si tak pripísali najrýchlejší medziročný rast počas tohto roka. "Za silným rastom tržieb treba hľadať najmä silný trh práce, ktorý stále vykazuje dynamický rast miezd, ale aj silnú spotrebiteľskú dôveru, ktorá sa stále drží na pokrízových maximách," zdôvodnil.

Dynamický rast tržieb podľa Koršňáka zaznamenali v októbri tak potravinový, ako aj nepotravinový segment. Tržby v potravinovom segmente však naďalej ostávali nižšie ako v rovnakom období minulého roka, dynamika medziročného poklesu sa však v októbri významnejšie zmiernila a bola najmiernejšia od "veľkonočného" marca. Naďalej pritom platí, že tržby medziročne klesajú najmä vo väčšom z dvoch potravinových podsegmentov – v nešpecializovaných predajniach s prevahou potravín, kam sa radia najmä veľké obchodné reťazce. Podstatný objem tržieb v potravinovom segmente sa podľa neho však naďalej realizuje vo veľkých obchodných sieťach.

"S pomalým nástupom predvianočnej nákupnej sezóny sa začali zdvíhať aj tržby v nepotravinovom segmente, dynamika ich medziročného rastu sa prehupla tesne nad 10 %. V mínuse v medziročnom porovnaní ostávali v októbri najmä predajcovia na trhoviskách (pokles o 8,7%). Predajcovia elektroniky a výpočtovej techniky v kamenných obchodoch dlhodobo zápasia so silnejúcou konkurenciou online obchodov, čo potvrdzuje aj októbrový 17,7 % medziročný rast tržieb v online svete. Napriek tomu predvianočná sezóna priniesla oživenie aj do klasických kamenných predajní s výpočtovou technikou," spresnil.

Spotrebiteľská nálada ostáva podľa Koršňáka nad dlhodobým priemerom a napriek viacerým negatívnym správam z externého prostredia sa drží stabilne blízko pokrízových maxím a zatiaľ nevykazuje známky narastajúcich obáv spotrebiteľov. Pomáha jej pravdepodobne najmä silný trh práce. "To by malo podporiť aj predvianočné tržby v slovenskom maloobchode," myslí si analytik.

"Sila Vianoc by sa mala podľa našich očakávaní opäť zvýšiť. Čiastočne to už naznačil aj prvotný 'predštart' vianočnej nákupnej sezóny v októbri. Ďalšie mesiace ukážu, či sme pozorovali len skorší ako zvyčajný nábeh alebo budú predvianočné tržby slovenských obchodníkov naozaj rekordné. Vzhľadom na nálady v ekonomike a silný trh práce však očakávame, že druhá možnosť bude bližšia realite a Slováci si tento rok doprajú rekordne štedré Vianoce," dodal Koršňák.

ŠÚ SR v stredu informoval, že tržby v maloobchode sa v októbri 2018 medzimesačne zvýšili o 1,1 %, medziročne vzrástli o 6 %. Za desať mesiacov roku 2018 vzrástli medziročne o 3,9 %.