Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Ekonomika

Maloobchodné tržby v Poľsku v decembri nečakane klesli

Ilustračné foto. Foto: Teraz.sk - Hana Štefánková

Ekonómovia pritom očakávali, že tržby poľských maloobchodníkov v poslednom mesiaci 2023 počas vrcholu vianočnej sezóny ožijú a stúpnu o 1,5 %.

Varšava 22. januára (TASR) - Maloobchodné tržby v Poľsku v decembri nečakane klesli, už druhý mesiac po sebe. Ukázali to v pondelok údaje štatistického úradu GUS. TASR o tom informuje na základe správy agentúry PAP.

Konkrétne sa maloobchodné tržby v susednej krajine v decembri 2023 znížili medziročne o 2,3 %, po poklese o 0,3 % v predchádzajúcom mesiaci. Ekonómovia pritom očakávali, že tržby poľských maloobchodníkov v poslednom mesiaci 2023 počas vrcholu vianočnej sezóny ožijú a stúpnu o 1,5 %.

Štatistiky však odhalili, že v decembri sa v Poľsku zrýchlil pokles tržieb z predaja pevných, kvapalných a plynných palív (na -6,4 % z -0,9 % v novembri), potravín, nápojov a tabaku (na 3,6 % z -2,6 %) a nábytku a domácich spotrebičov (na -11 % z -10,1 %). Okrem toho sa spomalil rast predaja motocyklov a dielov (na 10,2 % z 11,8 %), liekov, kozmetiky a ortopedického vybavenia (na 2,2 % zo 4,1 %).

V medzimesačnom porovnaní sa maloobchodné tržby v decembri znížili o 2,8 % po náraste o 11 % v novembri.