Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Maloobchodné tržby v Poľsku zrýchlili v auguste tempo rastu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Výrazne sa zrýchlil rast tržieb z predaja potravín, nealkoholických nápojov a tabakových výrobkov.

Varšava 21. septembra (TASR) - Maloobchodné tržby v Poľsku zrýchlili v auguste tempo rastu, pričom zrýchlenie prekonalo očakávania trhov. Poukázali na to v stredu zverejnené údaje poľského štatistického úradu (GUS), ktoré zverejnil server tradingeconomics.

Tržby v poľskom maloobchode sa v auguste zvýšili medziročne o 21,5 %. V júli vzrástli o 18,4 %. Vývoj maloobchodných tržieb prekonal aj očakávania analytikov, ktorí počítali so zrýchlením ich rastu o 20 %.

Výrazne sa zrýchlil rast tržieb z predaja potravín, nealkoholických nápojov a tabakových výrobkov. Tržby v tejto oblasti vzrástli o 24,3 % po júlovom raste o 20,1 %. Ešte viac sa zrýchlil rast tržieb z predaja liekov, kozmetických a ortopedických výrobkov. Tie vzrástli o takmer 21 %, zatiaľ čo v júli rast dosiahol 15,3 %.

Najvýraznejšie sa však zvýšili tržby z predaja pevných, tekutých a plynných palív, aj keď tempo ich rastu sa spomalilo. Tržby z predaja v tejto oblasti vzrástli v auguste medziročne o 33,7 %, zatiaľ čo v júli to bolo o 38,3 %.