Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Maloobchodné tržby v Rusku klesli vlani o takmer 7 %

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Tento rok bude musieť ruská vláda riešiť nedostatok pracovnej sily, nižšie príjmy z predaja ropy a plynu, ako aj rýchlo sa zvyšujúci rozpočtový deficit.

Moskva 8. februára (TASR) - Spotrebiteľský dopyt v Rusku klesol vlani najvýraznejšie za posledných sedem rokov a pokles zaznamenali aj reálne disponibilné príjmy. Poukázali na to v stredu zverejnené predbežné údaje ruského štatistického úradu Rosstat. Informovala o tom agentúra Reuters.

Ruská ekonomika zvládla dôsledky západných sankcií za útok na Ukrajinu lepšie, než sa pôvodne očakávalo, aj tak však zaznamenala v minulom roku pokles zhruba o 2,5 %. Tento rok bude musieť ruská vláda riešiť nedostatok pracovnej sily, nižšie príjmy z predaja ropy a plynu, ako aj rýchlo sa zvyšujúci rozpočtový deficit.

Čo sa týka dôsledkov sankcií na ruskú ekonomiku v minulom roku, Rosstat v rámci predbežných údajov informoval, že reálne disponibilné príjmy zaznamenali vlani pokles o 1 %. Navyše, maloobchodné tržby, ktoré patria ku kľúčovým údajom o vývoji spotrebiteľského dopytu, klesli v roku 2022 o 6,7 %. To je najprudší pokles od roku 2015.

Za samotný december sa maloobchodné tržby v Rusku prepadli medziročne o 10,5 %. Znamená to najhorší výsledok od mája 2020, keď Rusko podobne ako iné krajiny zasiahol nástup pandémie nového koronavírusu.