Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

Maloobchodné tržby v Španielsku sa vrátili k rastu

Foto: TASR/AP

ržby v španielskom maloobchode sa v marci zvýšili medziročne o 14,9 %. Vo februári zaznamenali pokles o 6,1 %.

Madrid 30. apríla (TASR) - Maloobchodné tržby v Španielsku sa po 12 mesiacoch poklesu vrátili v marci k rastu, ktorý dosiahol vyše 20-ročné maximum. Informoval o tom v piatok španielsky štatistický úrad INE.

Ako INE uviedol, tržby v španielskom maloobchode sa v marci zvýšili medziročne o 14,9 %. Vo februári zaznamenali pokles o 6,1 %.

Marcový vývoj predstavuje podľa portálu tradingeconomics prvý rast maloobchodných tržieb od februára 2020 a zároveň najvýraznejší rast od januára 2001. Za prudkým rastom je najmä fakt, že v marci minulého roka sa veľký počet obchodov v dôsledku nástupu pandémie nového koronavírusu zatvoril.

To je aj dôvod prudkého rastu tržieb z predaja nepotravinového tovaru, ktorý v porovnaní s marcom 2020 dosiahol 42 %. Naopak, tržby z predaja potravín klesli medziročne o 8,6 %.

Medzimesačne sa tržby v španielskom maloobchode zvýšili v marci o 3,5 %. Tempo rastu sa tak mierne spomalilo, keď vo februári rast dosiahol 4,1 %. Tržby z predaja potravín sa zvýšili o 0,1 %, tržby z predaja nepotravinových produktov vzrástli o 5,6 %.