Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Maloobchodné tržby v Spojenom kráľovstve v septembri prudko klesli

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Maloobchodníci očakávajú, že sa predaj v októbri opäť zníži, pričom predpovedajú, že index maloobchodných tržieb dosiahne v priemere -13 bodov.

Londýn 23. septembra (TASR) - Maloobchodné tržby v Spojenom kráľovstve v septembri prudko klesli. Viac ako ekonómovia odhadovali. Dôvodom je kríza životných nákladov, ktorá naďalej zaťažuje výdavky domácností. Ukázal to v piatok prieskum Konfederácie britského priemyslu (CBI). TASR o tom informuje na základe správy DPA.

Podľa CBI sa index maloobchodných tržieb v Británii v septembri znížil až na -20 bodov z +37 bodov v auguste. Ekonómovia pritom odhadovali, že klesne na +10 bodov.

Maloobchodníci očakávajú, že sa predaj v októbri opäť zníži, pričom predpovedajú, že index maloobchodných tržieb dosiahne v priemere -13 bodov.

Prieskum odhalil tiež, že objem predaja cez internet v septembri tiež výrazne klesol. Príslušný index sa znížil na -19 z -7 bodov v auguste.

"Po krátkom návrate k rastu v auguste maloobchodné tržby v septembri klesli, keďže kríza životných nákladov naďalej zaťažuje výdavky domácností," povedal Martin Sartorius, hlavný ekonóm CBI.

Oznámenia vlády tento týždeň o podpore firiem v oblasti nákladov na energiu a stanovenie prorastového programu by mali pomôcť vzbudiť dôveru, dodal Sartorius.