Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Ekonomika

Maloobchodné tržby v Spojenom kráľovstve v novembri nečakane klesli

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V medziročnom porovnaní maloobchodné tržby v Británii v novembri klesli o 5,9 %.

Londýn 16. decembra (TASR) - Maloobchodné tržby v Británii v novembri nečakane klesli. Zasiahol ich slabší online predaj napriek tzv. čiernemu piatku a začiatku vianočnej nákupnej sezóny. Ukázali to v piatok údaje britského štatistického úradu ONS. TASR o tom informuje na základe správy AFP.

Podľa údajov ONS sa maloobchodné tržby v Spojenom kráľovstve v novembri 2022 znížili o 0,4 % oproti októbru, keď medzimesačne vzrástli o 0,9 %. Ekonómovia pritom odhadovali, že novembrové tržby stúpnu o 0,3 %

ONS pripomenul, že na októbrový výsledok mali vplyv slabšie septembrové výsledky maloobchodu pre mimoriadny štátny sviatok počas pohrebu kráľovnej Alžbety II.

"Maloobchodné tržby v novembri celkovo klesli, čo bolo spôsobené výrazným poklesom online predaja, pričom ani tzv. Black Friday (čierny piatok) nezabezpečil obvyklý nárast predaja," uviedol Darren Morgan, riaditeľ ekonomických štatistík ONS.

"Obchodné domy a obchody s tovarom pre domácnosť však hlásili zvýšený predaj. Pomohli im pritom zľavy na čierny piatok," dodal.

Štatistiky ukázali, že predaj motorových palív v novembri medzimesačne klesol o 1,7 %, zatiaľ čo tržby v predajniach potravín vzrástli o 0,9 %, keďže zákazníci sa predčasne zásobujú pred Vianocami. Zvýšili sa aj tržby v obchodných domoch (1,7 %) a obchodoch s domácimi potrebami (4,4 %).

V medziročnom porovnaní maloobchodné tržby v Británii v novembri klesli o 5,9 %.