Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Maloobchodné tržby v Spojenom kráľovstve v decembri nečakane klesli

Na ilustračnej foto libra. Foto: TASR/AP

Podľa štatistík sa maloobchodné tržby v Spojenom kráľovstve v decembri 2022 znížili o 1 % oproti novembru, keď po revízii smerom nahor klesli medzimesačne o 0,5 %.

Londýn 20. januára (TASR) - Maloobchodné tržby v Spojenom kráľovstve v decembri, počas kľúčovej vianočnej sezóny, nečakane klesali. Dôvodom je vysoká inflácia, ktorá znižuje kúpnu silu domácností. Ukázali to v piatok oficiálne údaje štatistického úradu ONS. TASR o tom informuje na základe správy AFP.

Podľa štatistík sa maloobchodné tržby v Spojenom kráľovstve v decembri 2022 znížili o 1 % oproti novembru, keď po revízii smerom nahor klesli medzimesačne o 0,5 %. Ekonómovia pritom očakávali, že tržby v decembri ožijú a stúpnu o 0,5 %. Maloobchodný predaj sa tak znížil už dva mesiace po sebe.

"Maloobchodné tržby v decembri opäť klesli, pričom spätná väzba naznačuje, že spotrebitelia obmedzili svoje vianočné nákupy pre obavy o cenovú dostupnosť," povedala zástupkyňa riaditeľa ONS pre prieskumy a ekonomické ukazovatele Heather Bovillová.

Separátne údaje ONS tento týždeň odhalili, že medziročná miera inflácie v Spojenom kráľovstve sa síce v decembri spomalila na 10,5 %, ale aj naďalej sa drží blízko 40-ročného maxima, čo spôsobuje krízu životných nákladov a masové štrajky.

Zo štatistík ďalej vyplýva, že tržby v britských nepotravinárskych obchodoch klesli v decembri o 2,1 %, keďže spotrebitelia obmedzili svoje výdavky. Tržby sa znížili najmä v obchodoch s kozmetikou, športovým vybavením, hračkami, v hodinárstvach a klenotníctvach a tiež v obchodných domoch a v predajniach odevov.

Bez započítania motorových palív klesli decembrové maloobchodné tržby o 1,1 %, čo bolo viac ako novembrový pokles o 0,3 %, pričom ekonómovia predpovedali ich nárast o 0,4 %.

Aj tržby v obchodoch s potravinami sa v decembri znížili, a to o 0,3 %, keďže zákazníci sa predčasne zásobili na Vianoce vzhľadom na neustále stúpajúce ceny.

Separátny prieskum vykonaný spoločnosťou GfK v piatok odhalil, že index spotrebiteľskej dôvery v Spojenom kráľovstve v januári 2023 nečakane klesol na -45 bodov z -42 bodov v decembri. Ekonómovia pritom počítali s jeho zvýšením na -40 bodov.