Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Maloobchodné tržby v Taliansku opäť rastú s tempom 8-mesačného maxima

Ilustračná snímka. Foto: TASR/DPA

Tržby v talianskom maloobchode vzrástli v januári oproti predchádzajúcemu mesiacu o 1,7 %, zatiaľ čo v poslednom mesiaci minulého roka zaznamenali pokles o 0,2 %.

Rím 8. marca (TASR) - Maloobchodné tržby v Taliansku sa po poklese koncom minulého roka vrátili v januári k rastu, pričom jeho tempo dosiahlo 8-mesačné maximum. Poukázali na to v stredu zverejnené údaje talianskeho štatistického úradu. Informovali o tom servery RTTNews a tradingeconomics.

Tržby v talianskom maloobchode vzrástli v januári oproti predchádzajúcemu mesiacu o 1,7 %, zatiaľ čo v poslednom mesiaci minulého roka zaznamenali pokles o 0,2 %. Januárový vývoj predstavuje najvýraznejší rast maloobchodných tržieb od mája minulého roka, keď sa zvýšili medzimesačne o 2,2 %. Navyše výsledky prekvapili ekonómov, ktorí počítali aj v januári s poklesom tržieb v maloobchode o 0,2 %.

Výrazne vzrástli tržby z predaja potravín, a to o 2,2 % po 0,1-percentnom raste v predchádzajúcom mesiaci. Navyše solídny rast vykázali aj tržby z predaja nepotravinových produktov. Dosiahol 1,4 %, zatiaľ čo v poslednom mesiaci minulého roka zaznamenali pokles.

V medziročnom porovnaní maloobchodné tržby v Taliansku výrazne zrýchlili tempo rastu, keď v januári vzrástli o 6,2 %, zatiaľ čo v decembri rast dosiahol 3,6 %. Aj v medziročnom porovnaní išlo o najvyššie tempo rastu za posledných osem mesiacov.