Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

Maloobchodné tržby v Taliansku vo februári vzrástli len mierne

Foto: Andrej Galica

V medziročnom porovnaní talianske maloobchodné tržby vo februári 2024 stúpli o 2,4 %, pričom objem predaja sa zvýšil o 0,3 %.

Rím 10. apríla (TASR) - Maloobchodné tržby v Taliansku, v tretej najväčšej ekonomike eurozóny, sa vo februári 2024 zvýšili len mierne, menej, ako ekonómovia očakávali. Ukázali to v stredu údaje štatistického úradu ISTAT. TASR o tom informuje na základe správy agentúry ANSA.

Podľa štatistík talianske maloobchodné tržby sa vo februári 2024 zvýšili o 0,1 % oproti januáru, keď zaznamenali nulový rast. Ekonómovia pritom očakávali o niečo väčší nárast tržieb vo februári, a to o 0,2 %. ISTAT uviedol tiež, že aj objem predaja vo februári stúpol medzimesačne tiež o 0,1 %.

Napriek slabšiemu ako očakávanému výsledku talianske údaje kontrastovali s poklesom maloobchodných tržieb v celej eurozóne vo februári o 0,5 %.

Februárové údaje z Talianska odrážajú kombinovaný vplyv vyšších cien v maloobchode aj nárast objemu predaja. Štatistiky ďalej ukázali, že tržby z predaja potravín vzrástli vo februári medzimesačne o 0,1 % a tržby z nepotravinárskych výrobkov o 0,2 %.

V medziročnom porovnaní talianske maloobchodné tržby vo februári 2024 stúpli o 2,4 %, pričom objem predaja sa zvýšil o 0,3 %. Tržby potravín pritom vzrástli medziročne o 3,9 % a z nepotravinárskeho tovaru o 1,1 %.