Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Maloobchodné tržby v USA sa vo februári vrátili k poklesu

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Ondrej Podolinský

V rámci maloobchodu sa výrazne znížili tržby z predaja áut a autokomponentov.

Washington 15. marca (TASR) - Maloobchodné tržby v Spojených štátoch zaznamenali vo februári pokles, keď po výdavkovo bohatšom januári Američania obmedzili nákupy áut a ďalších tovarov. Aj napriek tomu si však výdavky spotrebiteľov naďalej udržujú solídnu úroveň. Uviedlo to v stredu americké ministerstvo obchodu. TASR o tom informuje na základe správ agentúry Reuters a portálu RTTNews.

Ministerstvo oznámilo, že maloobchodné tržby v USA zaznamenali minulý mesiac medzimesačný pokles o 0,4 % po tom, ako v januári vzrástli o 3,2 %. Januárové údaje revidovalo ministerstvo mierne nahor, keď predbežný údaj za prvý mesiac roka poukazoval na rast na úrovni 3 %.

Februárový vývoj maloobchodných tržieb bol mierne horší, než očakávali ekonómovia. Tí s poklesom počítali, očakávali však, že dosiahne v priemere 0,3 %.

V rámci maloobchodu sa výrazne znížili tržby z predaja áut a autokomponentov. Bez ich započítania zaznamenal pokles maloobchodných tržieb v USA vo februári iba 0,1 %. Klesli však aj tržby predajcov nábytku, odevov či poskytovateľov služieb v gastronómii.