Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Ekonomika

Maloobchodné tržby v USA sa vrátili k rastu, prekonali očakávania

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Tržby v americkom maloobchode vzrástli v júni medzimesačne o 1 % po tom, ako v máji zaznamenali po revízii smerom nahor pokles o 0,1 %.

Washington 15. júla (TASR) - Maloobchodné tržby v Spojených štátoch sa po miernom poklese v máji vrátili minulý mesiac k rastu, pričom jeho tempo prekonalo očakávania. Uviedlo to v piatok americké ministerstvo obchodu. Informovali o tom portály RTTNews a tradingeconomics.

Tržby v americkom maloobchode vzrástli v júni medzimesačne o 1 % po tom, ako v máji zaznamenali po revízii smerom nahor pokles o 0,1 %. Ekonómovia očakávali rast iba o 0,8 %, pričom vychádzali z pôvodne udávaných výsledkov za máj, podľa ktorých maloobchodné tržby klesli o 0,3 %.

Výdavky spotrebiteľov zostávajú podľa ekonómov stále dostatočne vysoké, výsledky za jún však zároveň odrážajú rast cien tovarov a služieb. Najvýraznejší rast tržieb vykázali benzínové čerpadlá, kde sa v porovnaní s májom zvýšili o 3,6 %. Rástli aj tržby z predaja áut a komponentov, ako aj z predaja nábytku, kníh a športových potrieb. Naopak, znížili sa tržby z predaja stavebných materiálov či oblečenia.

K rastu sa vrátili aj jadrové maloobchodné tržby, teda bez započítania predaja áut, benzínu, stavebných materiálov a potravinových služieb. V júni vzrástli o 0,8 %, zatiaľ čo v máji zaznamenali pokles o 0,3 %.