Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Maloobchodné tržby v USA v apríli nečakane stagnovali

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Mnoho domácností dostalo v marci šeky vo výške 1400 USD (1159 eur), ktoré boli súčasťou stimulačného balíka Bieleho domu v celkovej hodnote 1,9 bilióna USD.

Washington 14. mája (TASR) - Maloobchodné tržby v USA v apríli nečakane stagnovali po prudkom náraste v predchádzajúcom mesiaci, uviedlo americké ministerstvo obchodu. V marci ešte tržby podporili stimulačné šeky od vlády. Experti však počítajú v ďalších mesiacoch s opätovným zrýchlením z dôvodu rekordných úspor spotrebiteľov a otvárania ekonomiky.

Aprílová stagnácia prichádza po zvýšení o 10,7 % v marci. Ministerstvo revidovalo marcový údaj z pôvodne uvádzaných +9,7 %. Ekonómovia počítali v apríli s nárastom o 1 %.

Mnoho domácností dostalo v marci šeky vo výške 1400 USD (1159 eur), ktoré boli súčasťou stimulačného balíka Bieleho domu v celkovej hodnote 1,9 bilióna USD.

Maloobchodné tržby bez započítania áut, benzínu, stavebných materiálov a potravinových služieb v apríli klesli o 1,5 % po náraste o 7,6 % v marci. Tieto takzvané jadrové maloobchodné tržby najviac korešpondujú so spotrebiteľskými výdavkami ako komponentom hrubého domáceho produktu (HDP).

Spotrebiteľské výdavky, na ktoré pripadajú v USA viac než dve tretiny ekonomickej aktivity, v 1. kvartáli medziročne stúpli o 10,7 % a pridali k medziročnému tempu rastu ekonomiky, ktorý dosiahol 6,4 %, 7,02 percentuálneho bodu.

(1 EUR = 1,2081 USD)