Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Ekonomika

Maloobchodné tržby v USA v apríli nečakane stagnovali

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Anna Staníková

Maloobchodné tržby v apríli stagnovali po zvýšení o 0,6 % (revízia z +0,7 %) v marci, uviedlo americké ministerstvo obchodu.

Washington 15. mája (TASR) - Maloobchodné tržby v Spojených štátoch minulý mesiac nečakane stagnovali. Zdraženie benzínu totiž spôsobilo pokles výdavkov na iné tovary. To signalizuje, že spotrebiteľské výdavky, na ktoré v USA pripadá až 70 % ekonomickej aktivity, strácajú dynamiku. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Maloobchodné tržby v apríli stagnovali po zvýšení o 0,6 % (revízia z +0,7 %) v marci, uviedlo americké ministerstvo obchodu. Ekonómovia počítali s nárastom o 0,4 %. V medziročnom porovnaní si maloobchodné tržby v apríli polepšili o 3 %.

Maloobchodné tržby bez započítania motorových vozidiel a autosúčiatok stúpli o 0,2 % po náraste o 0,9 % v predchádzajúcom mesiaci.

A maloobchodné tržby bez započítania automobilov, benzínu, stavebných materiálov a stravovacích služieb minulý mesiac klesli o 0,3 % po marcovom náraste o 1,0 % (revízia z + 1,1 %). Tieto takzvané jadrové maloobchodné tržby najviac korešpondujú so zložkou hrubého domáceho produktu týkajúcou sa spotrebiteľských výdavkov.