Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Ekonomika

Maloobchodné tržby v USA v januári klesli viac, ako sa čakalo

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Anna Staníková

Tržby bez áut klesli v januári o 0,6 %, čo je výrazne pod odhadom trhu, ktorý počítal s nárastom o 0,2 %.

Washington 15. februára (TASR) - Maloobchodné tržby v USA v januári klesli, a to viac, ako ekonómovia očakávali na začiatku roka. Ukázali to vo štvrtok údaje amerického ministerstva obchodu. TASR o tom informuje na základe správ AP a RTTNews.

Podľa najnovších údajov sa maloobchodné tržby v USA v januári 2024 znížili o 0,8 % oproti decembru, keď po revízii smerom nadol medzimesačne vzrástli o 0,4 %. To je horší výsledok ako trhové prognózy ekonómov, ktorí v januári očakávali len mierny pokles tržieb o 0,1 %.

Maloobchodné tržby zvyčajne klesajú v januári po typicky silnom decembri a sviatočných nákupoch. Ekonómovia preto očakávali, že Američania zredukujú svoje výdavky pod ťarchou dlhov z kreditných kariet a znížených úspor, ale ich tohtoročný januárový pokles je najväčší od marca minulého roka.

Údaje ministerstva odhalili, že tržby za stavebný materiál a záhradnú techniku sa v januári znížili medzimesačne o 4,1 %, za rôzny tovar o 3 %, na čerpacích staniciach o 1,7 % a z predaja motorových vozidiel a dielov takisto o 1,7 %.

Tržby bez áut klesli v januári o 0,6 %, čo je výrazne pod odhadom trhu, ktorý počítal s nárastom o 0,2 %.

Tržby bez predaja áut a bez čerpacích staníc sa znížili o 0,5 %.