Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Maloobchodné tržby v USA v júli stagnovali

Obchodovanie na burze, ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Bez započítania čerpacích staníc vzrástli júlové tržby v USA o 0,2 % (0,6 % v júni). A bez predaja áut sa zvýšili o 0,4 % po smerom nadol revidovanom náraste o 0,9 % v júni.

Washington 17. augusta (TASR) - Maloobchodné tržby v USA v júli stagnovali, keďže pokles cien benzínu ovplyvnil tržby na čerpacích staniciach a znížili sa aj tržby z predaja áut. TASR o tom informuje na základe správ AP a AFP.

Ministerstvo obchodu v stredu uviedlo, že stagnácia maloobchodných tržieb minulý mesiac nasledovala po smerom nadol revidovanom náraste o 0,8 % v júni namiesto o 1 % pri rýchlom odhade.

Ekonómovia pritom predpovedali USA mierny nárast maloobchodných tržieb v júli o 0,1 %. Maloobchodné tržby nie sú očistené o infláciu.

Tržby na čerpacích staniciach sa v júli znížili o 1,8 %, zatiaľ čo index cien benzínu klesol o 7,7 %. Pokles zaznamenali aj predajcovia motorových vozidiel a dielov (-1,6 %).

Bez započítania čerpacích staníc vzrástli júlové tržby v USA o 0,2 % (0,6 % v júni). A bez predaja áut sa zvýšili o 0,4 % po smerom nadol revidovanom náraste o 0,9 % v júni.

Takzvané jadrové maloobchodné tržby bez automobilov, benzínu, stavebných materiálov a potravín sa minulý mesiac zvýšili o 0,8 % (o 0,7 % v júni). Jadrové tržby pritom najviac korešpondujú so spotrebnou zložkou hrubého domáceho produktu.

Spotrebiteľské výdavky v USA, ktoré sa podieľajú takmer 70 % na výkone ekonomiky, rástli v 2. štvrťroku najpomalším tempom za dva roky. Výdavky domácností sa čoraz viac presúvajú k nevyhnutným položkám, ako sú potraviny, a preč od tovarov, ako sú domáce potreby, bežné oblečenie a elektronika.

Vládna správa o maloobchodnom predaji pokrýva približne tretinu všetkých spotrebiteľských nákupov a nezahŕňa výdavky na väčšinu služieb, od leteniek a prenájmov bytov až po lístky do kina a návštevy lekára.