Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Ekonomika

Maloobchodné tržby vo Švajčiarsku sa v apríli prepadli takmer o pätinu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Tržby z predaja potravín, nealkoholických nápojov a tabakových výrobkov vzrástli, keďže v období obmedzení boli otvorené takmer výhradne obchody s potravinami.

Bern 2. júna (TASR) - Maloobchodné tržby vo Švajčiarsku klesli v apríli takmer o pätinu. V porovnaní s vývojom v marci sa tak tempo poklesu výrazne zrýchlilo, keď marcový pokles dosiahol necelých 6 %. Je to dôsledok karanténnych opatrení, ku ktorým pristúpila švajčiarska vláda v úsilí obmedziť šírenie nového koronavírusu. Tie zasiahli ekonomiku a obchod najmä v apríli.

Ako v utorok uviedol švajčiarsky štatistický úrad, maloobchodné tržby upravené o počet pracovných dní klesli v apríli medziročne o 19,9 %. V marci pokles predstavoval 5,8 %.

Tržby z predaja potravín, nealkoholických nápojov a tabakových výrobkov vzrástli, keďže v období obmedzení boli otvorené takmer výhradne obchody s potravinami. Tržby v tomto segmente sa zvýšili o 3,5 %. Naopak, tržby z predaja nepotravinových produktov klesli o 40,5 %.

Medzimesačne sa maloobchodné tržby upravené o sezónne vplyvy v apríli znížili o 14,7 %. V predchádzajúcom mesiaci dosiahol pokles 6,7 %.