Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Maloobchodníci nie sú pripravení na výpadok zamestnancov pri testovaní

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Podľa ISKM by vláda mala pri plošnom testovaní pristupovať k pozitívnej motivácii na účasti namiesto toho, aby zavádzala reštriktívne opatrenia, ktoré sa do značnej miery dotknú práve maloobchodníkov.

Bratislava 21. októbra (TASR) - Slovenský maloobchodníci vedia zvládnuť výpadok pár zamestnancov izolovaných pre koronavírus, nie sú však pripravení na výpadok väčšieho množstva zamestnancov z dôvodu možnej 10-dňovej karantény. Uviedol to v reakcii na plánované celoplošné testovanie obyvateľstva predseda Iniciatívy slovenských maloobchodníkov (ISKM) Daniel Krakovský.

"Dnes sme pripravení na pár pozitívnych prípadov v našich firmách, nie však na výpadok väčšieho množstva zamestnancov z dôvodu karantény. Títo zamestnanci zostanú doma a naše prevádzky budeme nútení pre ich nedostatok zavrieť," spresnil.

"My, maloobchodníci, nemáme možnosť našich zamestnancov donútiť, aby išli na dobrovoľné testovanie. Zároveň sa však hovorí o zavedení povinnej 10-dňovej karantény pre tých, čo sa na testoch nezúčastnia," upozornil.

Podľa ISKM by vláda mala pri plošnom testovaní pristupovať k pozitívnej motivácii na účasti namiesto toho, aby zavádzala reštriktívne opatrenia, ktoré sa do značnej miery dotknú práve maloobchodníkov. Tieto by totiž prakticky zapríčinili lockdown v mnohých odvetviach naprieč celou republikou.

Zatvorením prevádzok príde podľa neho k ďalším škodám, ktoré sú už v tomto momente aj tak veľmi vysoké. Mnohým maloobchodníkom, najmä v nákupných centrách, uzatvorením prevádzok vznikne povinnosť platiť zmluvné pokuty, pretože majú povinnosť mať otvorené. "Žiadame teda, aby sa štát vyhol krokom, ktoré by ohrozili chod spoločnosti a mnohých firiem, najmä tým, že nechá povinne zamestnancov doma," podčiarkol.

"V prípade, ak sa nenájde iné riešenie, dôrazne žiadame, aby vláda zabezpečila následnú kompenzáciu dotknutým prevádzkam a úhradu všetkých výdavkov s tým spojených. Dnes je už totiž aj 10 dní neskutočne dlhý čas, ktorý môže rozhodnúť o tom, či sa zamestnanci budú mať kam vrátiť pracovať," dodal Krakovský.