Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Maloobchodníci v Spojenom kráľovstve majú za sebou najhorší rok

Zákazník si objednáva cez ochranné plexisklo v pube v Londýne 4. júla 2020. Cez víkend sa v Británii znovu otvorili reštaurácie, bary ako aj múzeá, kiná, knižnice, hotely či holičstvá a kaderníctva. Foto: TASR/AP

Spotrebitelia pred Vianocami nakupovali najmä potraviny a ďalší tovar pre domácnosť.

Londýn 12. januára (TASR) - Maloobchodníci v Spojenom kráľovstve majú za sebou najhorší rok v histórii záznamov, ktoré sa začali vyhodnocovať v roku 1995. Dôvodom boli obmedzenia na zastavenie šírenia nového koronavírusu. Informovala o tom v utorok Konzorcium britského maloobchodu (BRC).

Podľa údajov BRC v roku 2020 sa celkový maloobchodný predaj v Británii znížil o 0,3 %. To je najhorší medziročný výsledok od roku 1995. Predaj potravín pritom vzrástol o 5,4 %, ale predaj nepotravinových výrobkov klesol o 5 %. V decembri celkový predaj stúpol o 1,8 %.

Spotrebitelia pred Vianocami nakupovali najmä potraviny a ďalší tovar pre domácnosť. Tržby z týchto položiek vzrástli o dvojciferné číslo na rozdiel od tržieb z módneho tovaru, doplnkov a kozmetických výrobkov, ktoré zaznamenali dvojciferný pokles, uviedol Paul Martin z poradenskej spoločnosti KPMG.

Poukázal pritom na obmedzenia a zatvorenie mnohých nepodstatných obchodov, čo sa premietlo do slabého decembrového výsledku maloobchodu. A dodal, že podmienky v tomto sektore budú aj naďalej náročné, keďže blokády sa sprísňujú.