Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Ekonomika

Maloobchodníci: Vláda ide konsolidovať rozdávaním

Na snímke minister financií SR Ladislav Kamenický (Smer-SD). Foto: TASR Martin Baumann

Iniciatíva maloobchodníkov zároveň víta znižovanie počtu sviatkov, ktorých je v rámci EÚ podľa nej nadpriemerne veľa.

Bratislava 4. decembra (TASR) - Iniciatíva slovenských maloobchodníkov nerozumie snahe vlády o konsolidáciu sprevádzanú rozdávaním stoviek miliónov eur. Predseda iniciatívy Daniel Krakovský v pondelok uviedol, že vláda plánuje vybrať od podnikateľov viac napriek tomu, že dlh bude klesať iba o nevyhnutné minimum.

"Od zvyšovania správnych poplatkov, cez minimálnu daň až po zdvihnutie zdravotných odvodov a dane z dividend, toto všetko je predstavené bez akejkoľvek účasti zamestnávateľských alebo podnikateľských zväzov a organizácií," dodal Krakovský s tým, že už v minulosti vláda zavedením minimálnej dane potvrdila, že jej cieľom je len naplnenie štátnej kasy.

Iniciatíva zároveň víta znižovanie počtu sviatkov, ktorých je v rámci EÚ podľa nej nadpriemerne veľa. "Už menej nás teší opätovný návrh poslancov na zatvorené nedele, kde prišlo len k recyklovaniu pôvodného nápadu bez akejkoľvek aktualizácie dát," doplnil Krakovský.

Uviedol, že vláda ide od zamestnávateľov a živnostníkov vybrať takmer o 400 miliónov eur viac na zdravotných odvodov a o ďalších takmer 100 miliónov eur navyše na minimálnej dani. Za túto cenu iniciatíva očakáva ďaleko efektívnejšiu konsolidáciu verejných financií, ktorá zabezpečí lepšie fungovanie zdravotníctva alebo školstva v budúcnosti.

"Mnohí podnikatelia by tiež radi zrušili svoje dlhodobo neaktívne firmy, avšak v nedávnej minulosti prišlo k skomplikovaniu procesu likvidácie takýchto nemajetných a nezadlžených spoločností, čo znemožňuje lacné a rýchle zbavenie sa záťaže," uzatvoril Krakovský s apelom na vládu, aby zabezpečila jednoduchý proces zrušenia takýchto neaktívnych firiem.

Minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD) v pondelok po rokovaní vlády predstavil balík 18 konsolidačných opatrení pre budúci rok s hodnotou 1,96 miliardy eur, ktorý je obsiahnutý v jednom súhrnnom zákone, tzv. lex konsolidácia.