Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Maloobchodný predaj v ČR v marci vzrástol

Ilustračné foto. Foto: TASR - Štefan Puškáš

Napriek tomu sklamal ekonómov, ktorí očakávali lepší výsledok.

Praha 6. mája (TASR) - Maloobchodný predaj v Českej republike v marci 2021 ožil a vzrástol najviac od februára 2020. Napriek tomu sklamal ekonómov, ktorí očakávali lepší výsledok. Ukázali to vo štvrtok údaje Českého štatistického úradu (ČSÚ).

Presnejšie, maloobchodný predaj v susednej krajine sa v marci 2021 zvýšil medziročne o 6,6 % po revidovanom poklese o 5,2 % vo februári.

Ekonómovia však predpovedali, že marcové tržby vyskočia až o 9 %, pretože v rovnakom mesiaci vlani bola v Česku zavedená prvá blokáda na zastavenie šírenia nového koronavírusu.

Zo štatistík ďalej vyplýva, že v marci 2021 sa medziročne najviac zvýšili tržby za nepotravinárske výrobky, a to o 14,3 %, čo ostro kontrastuje s ich poklesom o 5,1 % vo februári. Zároveň tržby z predaja potravín, nápojov a tabaku stúpli o 0,4 % (po znížení o 3,7 % v predchádzajúcom mesiaci) a pokles predaja automobilových palív sa zmiernil na 2,2 % z februárových 11,2 %.

V medzimesačnom porovnaní a po úprave o sezónne vplyvy klesli maloobchodné tržby v Česku v marci o 1,6 %, zatiaľ čo vo februári vzrástli o 3,1 %.