Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

Maloobchodný predaj v EÚ sa vrátil na úroveň pred pandémiou

Ilustračná snímka. Foto: KOCKA s.r.o.

V medziročnom porovnaní sa maloobchodný predaj očistený od kalendárnych vplyvov v júni 2020 zvýšil zhodne o 1,3 % v eurozóne aj v EÚ.

Luxemburg 5. augusta (TASR) - Maloobchodný predaj v eurozóne aj v celej Európskej únii (EÚ) sa v júni zotavil a vrátil sa na úroveň zaznamenanú pred zavedením blokád spojených s pandémiou nového koronavírusu. Vyplýva to z predbežných údajov Eurostatu, štatistického úradu Európskej únie.

Podľa najnovších údajov sa maloobchodný predaj v júni 2020 po očistení od sezónnych vplyvov zvýšil v eurozóne o 5,7 % a v celej Európskej únii (EÚ) o 5,2 % v porovnaní s májom, keď začal po rekordných poklesoch v marci a v apríli znova rásť.

Na ilustráciu, v máji vyskočil maloobchodný predaj v euroregióne medzimesačne o 20,3 % a v EÚ o 18,3 %. Štatistiky ukázali tiež, že objemy maloobchodného predaja v obidvoch zónach sa v júni vrátili na februárovú úroveň, čo bol posledný mesiac pred zavedením opatrení na zabránenie šírenia nového koronavírusu.

V medziročnom porovnaní sa maloobchodný predaj očistený od kalendárnych vplyvov v júni 2020 zvýšil zhodne o 1,3 % v eurozóne aj v EÚ.

Štatistiky ďalej odhalili, že v júni v porovnaní s májom sa v euroregióne najviac zvýšil predaj palív o 20,4 % a nepotravinárskych výrobkov o 12,1 %, zatiaľ čo predaj potravín, nápojov a tabaku klesol o 2,7 %. V EÚ maloobchodný predaj palív vzrástol v júni o 16,9 % a nepotravinárskeho tovaru o 10,6 %, ale tržby z predaja potravín, nápojov a tabaku klesli o 2,2 %.

Spomedzi členských štátov EÚ, ktorých júnové údaje mal Eustostat k dispozícii, najstrmší medzimesačný nárast maloobchodného predaja zaznamenali v Írsku (21,9 %), Španielsku (16,5 %) a Taliansku (13,8 %). Pokles predaja nahlásili Rakúsko (-2,5 %) a Nemecko (-1,6 %).

V medziročnom porovnaní sa v eurozóne v júni 2020 zvýšili tržby z nepotravinárskeho tovaru o 3,9 % a z potravín, nápojov a tabaku o 1,2 %, zatiaľ čo z palív klesli o 13,6 %.

V EÚ sa predaj nepotravinárskych výrobkov zvýšil o 4,2 %, potravín, nápojov a tabaku o 0,7 %. Tržby z palív sa však znížili o 12,7 %.

V júni medziročne najviac vzrástli maloobchodné tržby v Írsku (10,2 %), Estónsku (6,6 %) a Dánsku (6,5 %) a najstrmšie klesli v Bulharsku (-18,1 %), na Malte (-8,4 %) v Luxembursku (-7,7 %).

Na Slovensku sa maloobchodný predaj v júni medzimesačne zvýšil o 9,3 % a medziročne klesol o 1,5 %.