Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Maloobchodný predaj v eurozóne aj v EÚ v septembri medzimesačne klesol

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Najvýraznejší medziročný nárast celkového objemu maloobchodného predaja evidovali v septembri Írsko (11,5 %), Litva (6,2 %), Lotyšsko a Slovensko (v oboch o 5,9 %).

Luxemburg 5. novembra (TASR) - Maloobchodný predaj v eurozóne aj v celej Európskej únii (EÚ) v septembri v medzimesačnom porovnaní klesol, po augustovom výraznom raste, ale medziročne sa zvýšil. Vyplýva to z predbežných údajov Eurostatu, štatistického úradu EÚ.

Podľa najnovších údajov sa maloobchodný predaj v eurozóne v septembri 2020 po úprave o sezónne vplyvy znížil o 2 % oproti augustu, keď medzimesačne vzrástol o 4,2 %. V celej EÚ klesol septembrový maloobchodný predaj medzimesačne o 1,7 %, zatiaľ čo v auguste stúpol o 3,6 %.

V medziročnom porovnaní maloobchodný predaj očistený od kalendárnych vplyvov v septembri 2020 vzrástol v eurozóne o 2,2 % a v EÚ o 2,1 %.

Štatistiky ďalej ukázali, že v septembri v porovnaní s augustom sa v euroregióne najviac znížil predaj nepotravinárskych výrobkov, a to o 2,6 %. Predaj potravín, nápojov a tabaku pritom klesol o 1,4 % a palív o 0,2 %.

V EÚ sa predaj nepotravinových výrobkov znížil o 2,1 %, potravín, nápojov a tabaku o 1,1 % a palív o 0,5 %.

Spomedzi členských štátov, ktorých septembrové údaje mal Eurostat k dispozícii, najstrmší medzimesačný pokles maloobchodného predaja bol zaznamenaný v Belgicku (-7,4 %), Francúzsku (-4,5 %) a Nemecku (-2,2 %). A naopak, najväčší nárast nahlásili Bulharsko (2,8 %), Portugalsko (1,9 %) a Rumunsko (1,7 %).

Na Slovensku sa maloobchodný predaj v septembri medzimesačne zvýšil o 1,5 %.

V medziročnom porovnaní sa v eurozóne v septembri 2020 najviac zvýšili tržby z predaja potravín, nápojov a tabaku o 2,9 %. Predaj nepotravinárskych výrobkov stúpol o 2,6 %, ale predaj palív klesol o 3,8 %.

V EÚ sa zvýšil predaj potravín, nápojov a tabaku tiež o 2,9 % a predaj nepotravinárskych výrobkov o 2,4 %, zatiaľ čo predaj palív sa znížil o 4,6 %.

Najvýraznejší medziročný nárast celkového objemu maloobchodného predaja evidovali v septembri Írsko (11,5 %), Litva (6,2 %), Lotyšsko a Slovensko (v oboch o 5,9 %). Najväčší pokles bol pozorovaný na Malte (-12,2 %), v Slovinsku (-6,9 %) a Bulharsku (-6,7 %).