Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Maloobchodný predaj v eurozóne aj v EÚ v novembri klesol

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Dôvodom bolo opätovné zavedenie obmedzení na zastavenie šírenia nového koronavírusu vo viacerých členských štátoch.

Luxemburg 7. januára (TASR) - Maloobchodný predaj v eurozóne aj v celej Európskej únii (EÚ) v novembri 2020 klesol. Dôvodom bolo opätovné zavedenie obmedzení na zastavenie šírenia nového koronavírusu vo viacerých členských štátoch. Ukázal to vo štvrtok predbežný odhad európskeho štatistického úradu Eurostat.

Podľa najnovších štatistík sa maloobchodný predaj po očistení od sezónnych vplyvov v novembri 2020 v porovnaní s októbrom znížil o 6,1 % v eurozóne a o 5 % v EÚ.

V októbri pritom ešte vzrástol objem maloobchodu v eurozóne aj v EÚ medzimesačne o 1,4 %.

V medziročnom porovnaní sa novembrový maloobchodný predaj po úprave o kalendárne vplyvy znížil o 2,9 % v euroregióne a o 2 % v EÚ.

Štatistiky ďalej ukázali, že v novembri v eurozóne medzimesačne najviac klesol predaj palív, o 10,6 % a nepotravinárskych výrobkov, o 8,9 % (v rámci tejto kategórie sa však predaj na dobierku a cez internet zvýšil o 1,8 %). Znížil sa aj predaj potravín, nápojov a tabaku, o 1,7 %.

V celej Únii klesol predaj palív o 7,7 %, nepotravinárskych výrobkov o 7,3 % (zásielkový a on-line predaj však stúpol o 2,3 %) a potravín, nápojov a tabaku, o 1,5 %.

Spomedzi členských štátov, ktorých údaje mal Eurostat k dispozícii, najstrmší medzimesačný pokles celkového maloobchodného predaja zaznamenali v novembri vo Francúzsku (-18 %), Belgicku (-15,9 %) a Rakúsku (-9,9 %). A jeho najväčší nárast evidovali v Holandsku (2,6 %), Chorvátsku (2,5 %) a Nemecku (1,9 %).

V medziročnom porovnaní sa v novembri najviac prepadol tiež predaj palív, o 18 %, po ktorom nasledovalo zníženie predaja nepotravinárskych výrobkov o 5,2 % (v rámci tejto kategórie sa zásielkové objednávky a on-line predaj zvýšili o 32 %). Ale predaj potravín, nápojov a tabaku vzrástol o 2,7 %.

V EÚ klesol predaj palív o 15,3 % a nepotravinárskych výrobkov o 3,3 % (zásielkový a on-line predaj stúpol o 32,9 %), zatiaľ čo predaj potravín, nápojov a tabaku sa zvýšil o 2,4 %.

Najstrmší medziročný pokles maloobchodného predaja nahlásili Francúzsko (-15,7 %), Slovinsko (-14,2 %) a Belgicko (-11,7 %). Najväčší nárast mali v Nemecku (8,8 %), Dánsku (8,7 %) a Holandsku (6,6 %).

Na Slovensku sa maloobchodný predaj v novembri znížil medzimesačne o 2,2 % a medziročne o 0,4 %.