Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Maloobchodný predaj v eurozóne aj v EÚ v auguste medzimesačne vzrástol

Foto: TASR/AP

V medziročnom porovnaní sa v auguste 2021 v eurozóne predaj potravín, nápojov a tabaku znížil o 1,9 %, zatiaľ čo predaj nepotravinárskych výrobkov vzrástol o 1,3 % a automobilových palív o 1,2 %.

Luxemburg 6. októbra (TASR) - Maloobchodný predaj v eurozóne aj v celej Európskej únii (EÚ) v auguste ožil a vzrástol po poklese v predchádzajúcom mesiaci. Vyplýva to z predbežných údajov európskeho štatistického úradu Eurostat.

Podľa nich sa maloobchodný predaj v auguste po očistení od sezónnych vplyvov zvýšil v eurozóne aj v celej Únii zhodne o 0,3 % oproti júlu, keď v euroregióne medzimesačne klesol o 2,6 % a v EÚ o 2,1 %.

Ekonómovia však predpovedali eurozóne v auguste väčší nárast predaja, a to o 0,8 %.

V medziročnom porovnaní maloobchodný predaj očistený od kalendárnych vplyvov v auguste 2021 zostal v eurozóne na vlaňajšej úrovni a v EÚ stúpol o 1,1 %.

Štatistiky ďalej ukázali, že v auguste v porovnaní s júlom sa v euroregióne zvýšil predaj potravín, nápojov a tabaku o 1,7 % a predaj nepotravinárskych výrobkov o 1,8 %, pričom tržby z automobilových palív klesli o 0,1 %.

V EÚ stúpol predaj potravín, nápojov a tabaku o 1,5 %, nepotravinárskych výrobkov o 1,8 %, ale v prípade palív sa znížil o 0,3 %.

Spomedzi členských štátov, ktorých augustové údaje mal Eustostat k dispozícii, najstrmší medzimesačný nárast maloobchodného predaja zaznamenali Malta (2,7 %), Írsko (2,5 %) a Slovensko (2 %). Najväčší pokles nahlásili Dánsko (-1,4 %), Estónsko a Francúzsko (zhodne -1,2 %).

V medziročnom porovnaní sa v auguste 2021 v eurozóne predaj potravín, nápojov a tabaku znížil o 1,9 %, zatiaľ čo predaj nepotravinárskych výrobkov vzrástol o 1,3 % a automobilových palív o 1,2 %.

V EÚ klesli tržby z predaja potravín, nápojov a tabaku o 1,5 % a zvýšili sa o 3 % v prípade nepotravinárskych výrobkov a o 2,1 % v prípade palív.

Najvýraznejší medziročný nárast celkového objemu maloobchodného predaja v auguste vykázali Malta (19,6 %), Chorvátsko (18,1 %) a Slovinsko (12,3 %). Najväčší pokles bol zaznamenaný v Belgicku (-4,9 %), Francúzsku (-2,1 %), Španielsku a Luxembursku (zhodne -1,3 %).

Na Slovensku maloobchodný predaj v auguste vzrástol medziročne o 2,2 %.