Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Ekonomika

Maloobchodný predaj v eurozóne aj v EÚ v júli medzimesačne vzrástol

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

V EÚ sa v júli znížil predaj potravín, nápojov a tabaku o 2 %, nepotravinárskych výrobkov o 0,7 %, ale v prípade pohonných hmôt stúpol o 1,3 %.

Luxemburg 5. septembra (TASR) - Maloobchodný predaj v eurozóne aj v celej Európskej únii (EÚ) v júli oproti júnu vzrástol, ale v medziročnom porovnaní klesol. TASR o tom informuje na základe údajov, ktoré v pondelok zverejnil európsky štatistický úrad Eurostat.

Podľa predbežného odhadu Eurostatu sa maloobchodný predaj po očistení od sezónnych vplyvov v júli 2022 zvýšil medzimesačne v eurozóne aj v EÚ zhodne o 0,3 %. To kontrastuje s jeho poklesom v júni 2022 o 1 % v eurozóne aj v EÚ.

V medziročnom porovnaní sa index maloobchodného predaja po úprave o kalendárne vplyvy v júli 2022 znížil o 0,9 % v eurozóne a o 0,5 % v EÚ.

Štatistiky ďalej ukázali, že v eurozóne v júli 2022 v porovnaní s júnom objem maloobchodného predaja vzrástol o 0,4 % v prípade pohonných hmôt a o 0,1 % v prípade potravín, nápojov a tabaku, ale pri nepotravinárskych výrobkoch klesol o 0,4 %.

V EÚ sa maloobchodný predaj pohonných hmôt zvýšil v júli medzimesačne 0,3 %, zatiaľ čo predaj nepotravinárskych produktov klesol o 0,2 % a potravín, nápojov a tabaku o 0,1 %.

Spomedzi členských štátov EÚ, ktorých údaje za júl mal Eurostat k dispozícii, najväčší medzimesačný nárast maloobchodného predaja zaznamenali v Nemecku (1,9 %), Holandsku (1,7 %), Luxembursku a Poľsku (zhodne o 1,5 %) a najstrmší pokles v Rakúsku (-1,8 %), Fínsku (-1,7 %) a Španielsku (-1 %).

V medziročnom porovnaní sa v júli 2022 najviac znížil predaj potravín, nápojov a tabaku (o 2,4 %) a klesol aj predaj nepotravinárskych produktov (o 0,9 %). Predaj pohonných hmôt, naopak, vzrástol o 0,6 % .

V EÚ sa v júli znížil predaj potravín, nápojov a tabaku o 2 %, nepotravinárskych výrobkov o 0,7 %, ale v prípade pohonných hmôt stúpol o 1,3 %.

V júli sa medziročne najviac prepadol objem maloobchodného predaja v Dánsku (-7,7 %), Luxembursku (-6,3 %) a Írsku (-5,6 %). Najstrmšie vzrástol v Slovinsku (25 %), na Malte (9 %) a v Poľsku (7,6 %).

Na Slovensku sa maloobchodný predaj v júli zvýšil medzimesačne o 0,1 % a medziročne o 1,2 %.