Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Maloobchodný predaj v eurozóne i v EÚ v novembri medzimesačne vzrástol

Ilustračná snímka. Foto: TASR

V medziročnom porovnaní sa novembrový index maloobchodného predaja po úprave o kalendárne vplyvy znížil o 2,8 % v euroregióne a o 2,4 % v celej Únii.

Luxemburg 6. januára (TASR) - Maloobchodný predaj v eurozóne aj v celej Európskej únii (EÚ) v novembri medzimesačne vzrástol, ale v medziročnom porovnaní klesol. TASR o tom informuje na základe údajov, ktoré v piatok zverejnil európsky štatistický úrad Eurostat.

Podľa prvého odhadu Eurostatu sa maloobchodný predaj po očistení od sezónnych vplyvov v novembri 2022 v porovnaní s októbrom zvýšil o 0,8 % v eurozóne a o 0,9 % v EÚ. V októbri 2022 pritom objem maloobchodu klesol o 1,5 % v eurozóne a o 1,4 % v EÚ.

V medziročnom porovnaní sa novembrový index maloobchodného predaja po úprave o kalendárne vplyvy znížil o 2,8 % v euroregióne a o 2,4 % v celej Únii.

Štatistiky ukázali, že k novembrovému medzimesačnému nárastu maloobchodného predaja v eurozóne prispelo zvýšenie predaja nepotravinárskych výrobkov o 1,6 % a motorových palív o 1 %, zatiaľ čo tržby z predaja potravín, nápojov a tabaku klesli o 0,9 %.

V EÚ v medzimesačnom porovnaní vzrástli v novembri tržby z predaja nepotravinárskych výrobkov o 1,6 % a palív o 0,8 %, ale klesli o 0,6 % v prípade potravín, nápojov a tabaku.

Spomedzi členských štátov, ktorých údaje mal Eurostat k dispozícii, najväčší medzimesačný nárast maloobchodného predaja zaznamenali v novembri v Španielsku (3,6 %), Poľsku (2,6 %) a Švédsku (2,3 %). Najvýraznejší pokles evidovali Luxembursko (-2 %), Francúzsko a Chorvátsko (v oboch o -1 %) a Slovinsko (-0,5 %).

V medziročnom porovnaní v novembri 2022 sa v eurozóne najviac znížili tržby z predaja potravín, nápojov a tabaku, o 4,6 %, po ktorých nasledovali nepotravinárske výrobky (-2,3 %). Len predaj palív vzrástol, a to o 4,4 %.

V EÚ klesli tržby z potravín, nápojov a tabaku o 4 % a nepotravinárskych výrobkov o 2,2 %, zatiaľ čo v prípade palív sa zvýšili o 5,2 %.

Najstrmší medziročný pokles maloobchodného predaja v novembri vykázali Dánsko (-7,4 %), Belgicko (-6 %) a Nemecko (-5,7 %). Najvyšší nárast bol zaznamenaný v Lotyšsku (10,7 %), Slovinsku (7,5 %) a Poľsku (5,7 %).

Na Slovensko sa maloobchodný predaj v novembri zvýšil medzimesačne o 1,4 % a medziročne klesol o 1,4 %.