Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Maloobchodný predaj v eurozóne v septembri medzimesačne klesol

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Spomedzi členských štátov, ktorých údaje mal Eurostat k dispozícii, najväčší medzimesačný pokles maloobchodného predaja zaznamenali v septembri v Nemecku.

Luxemburg 5. novembra (TASR) - Maloobchodný predaj v eurozóne aj v celej Európskej únii (EÚ) v septembri oproti augustu klesol, ale medziročne sa zvýšil. Ukázal to v piatok predbežný odhad Eurostatu, štatistického úradu Európskej únie.

Podľa najnovších štatistík sa maloobchodný predaj po očistení od sezónnych vplyvov v septembri 2021 znížil o 0,3 % v eurozóne oproti augustu, keď medzimesačne stúpol o 1 %. V celej EÚ klesol o 0,2 % po náraste o 0,8 % v auguste.

V medziročnom porovnaní sa maloobchodný predaj po úprave o kalendárne vplyvy v septembri 2021 zvýšil o 2,5 % v eurozóne a o 3,2 % v EÚ.

Štatistiky ďalej ukázali, že k septembrovému medzimesačnému poklesu maloobchodného predaja prispelo zníženie tržieb z nepotravinárskych výrobkov o 1,5 %, zatiaľ čo tržby z potravín, nápojov a tabaku vzrástli o 0,7 % a z palív o 1,1 %.

V celej Únii sa predaj nepotravinárskych výrobkov znížil o 1,3 %, ale potravín, nápojov a tabaku stúpol o 0,8 % a palív o 1 %.

Spomedzi členských štátov, ktorých údaje mal Eurostat k dispozícii, najväčší medzimesačný pokles maloobchodného predaja zaznamenali v septembri v Nemecku (-2,5 %), Fínsku (-1,9 %) a Holandsku (-1,2 %). Najväčší nárast nahlásili Estónsko (7,1 %), Slovensko (2,9 %) a Luxembursko (2,3 %).

V medziročnom porovnaní stúpol v eurozóne v septembri najviac predaj palív o 4,4 %, nepotravinárskych výrobkov o 3,7 %, a potravín, nápojov a tabaku o 0,5 %.

V EÚ sa zvýšili tržby z nepotravinárskych výrobkov a palív zhodne o 4,8 % a z potravín, nápojov a tabaku o 0,8 %.

Najstrmší medziročný nárast maloobchodného predaja mali v Slovinsku (17,1 %), Estónsku (16,8 %) a Malte (15,0 %). Pokles zaznamenali v Nemecku (-1,1 %), Rakúsku (-0,3 %) a Španielsku (-0,1 %).

Na Slovensko sa maloobchodný predaj v septembri zvýšil medziročne o 5,3 %.