Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Maloobchodný predaj v USA sa v júli zvýšil menej, ako sa očakávalo

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Podľa najnovších údajov amerického ministerstva obchodu sa maloobchodný predaj minulý mesiac zvýšil o 1,2 % po júnovom revidovanom náraste o 8,4 %.

Washington 14. augusta (TASR) - Maloobchodný predaj v USA sa v júli zvýšil menej, ako ekonómovia očakávali. A hrozí, že v nasledujúcich mesiacoch by sa mohol ešte viac spomaliť pre strmý nárast nových prípadov ochorenia COVID-19 a zníženie sociálnych dávok v nezamestnanosti.

Podľa najnovších údajov amerického ministerstva obchodu sa maloobchodný predaj minulý mesiac zvýšil o 1,2 % po júnovom revidovanom náraste o 8,4 %.

Ekonómovia pritom očakávali, že júlový maloobchodný predaj stúpne o 1,9 % po tom, ako sa v júli zvýšil pred revíziou o 7,5 %. Júlový výsledok signalizuje tiež, že silný maloobchodný predaj je nateraz minulosťou.

Po vylúčení predaja motorových vozidiel a autokomponentov stúpol maloobchodný predaj v júli o 1,9 %, čo je tiež citeľné spomalenie po jeho náraste o 8,3 % v júni. Predaj áut minulý mesiac klesol o 1,3 %.

Ministerstvo upozornilo tiež, že maloobchodu pomohli aj vládne príspevky pre ľudí, ktorí v dôsledku pandémie prišli o prácu. Vzhľadom na to, že sa od 1. augusta viaceré príspevky znížili, ekonómovia očakávajú potenciálny pokles spotrebiteľských výdavkov a oslabenie hospodárskeho rastu.