Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Maloobchodný predaj v USA v auguste prekvapujúco vzrástol

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Štatistiky ukázali tiež, že online predaj minulý mesiac stúpol o 5,5 %, zatiaľ čo tržby v reštauráciách a baroch v auguste stagnovali.

Washington 16. septembra (TASR) - Maloobchodný predaj v USA v auguste prekvapujúco vzrástol aj napriek rýchlo stúpajúcemu počtu nových prípadov ochorenia COVID-19 a problémom v dodávateľských reťazcoch. Informovalo o tom vo štvrtok ministerstvo obchodu vo Washingtone.

Ministerstvo uviedlo, že maloobchodné tržby po úprave o sezónne vplyvy sa v auguste zvýšili o 0,7 % v porovnaní s júlom, keď po revízii medzimesačne klesli o 1,8 %.

Tento výsledok prekvapil ekonómov, ktorí očakávali pokles maloobchodných tržieb v auguste o ďalších 0,8 % po ich pôvodnom znížení o 1,1 % v júli pred revíziou. Prekvapujúce zlepšenie tržieb čiastočne odráža aj nákupy spojené s návratom detí do škôl.

Po vylúčení predaja motorových vozidiel a náhradných dielov maloobchodné tržby v auguste vzrástli o 1,8 % po revidovanom poklese o 1 % v júli. Ekonómovia odhadovali, že maloobchodný predaj bez áut a komponentov sa v auguste zníži 0,2 %, keďže v júli mal podľa rýchleho odhadu klesnúť o 0,4 %.

Predaj automobilov sa v sledovanom období znížil o 3,9 %. Prispel k tomu nedostatok polovodičov, čo spomalilo výrobu áut.

Štatistiky ukázali tiež, že online predaj minulý mesiac stúpol o 5,5 %, zatiaľ čo tržby v reštauráciách a baroch (z ktorých mnohí verili, že prešli najhoršou fázou pandémie nového koronavírusu až do príchodu variantu delta) v auguste stagnovali.