Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Maloobchodný predaj v USA v júli klesol viac, ako sa čakalo

Foto: Ilustračné foto: TASR/Michal Svítok

Dôvodom je šírenie variantu delta ochorenia COVID-19 aj nedostatok komponentov, ktorý negatívne ovplyvnil predaj motorových vozidiel a iného tovaru.

Washington 17. augusta (TASR) - Američania minulý mesiac obmedzili svoje výdavky, a to viac, ako ekonómovia odhadovali. Dôvodom je šírenie variantu delta ochorenia COVID-19 aj nedostatok komponentov, ktorý negatívne ovplyvnil predaj motorových vozidiel a iného tovaru. Ale výdavky na služby by mohli v súčasnom 3. štvrťroku pomôcť ekonomike udržať si silný rast.

Podľa najnovších údajov amerického ministerstva obchodu sa maloobchodné tržby po úprave o sezónne vplyvy v júli znížili o 1,1 % oproti júnu, keď po revízii medzimesačne stúpli o 0,7 %.

Ekonómovia z Wall Street pritom očakávali, že júlové tržby klesnú menej, o 0,3 % po pôvodnom náraste o 0,6 % v júni pred revíziou.

K júlovému výsledku výrazne prispel aj pokles predaja áut a náhradných dielov o -3,9 % (oproti -2,2 % v júni), pre problémy s nedostatkom čipov.

Po vylúčení tržieb z predaja motorových vozidiel a náhradných dielov sa maloobchodné tržby v júli znížili o 0,4 %, po strmom náraste v júni o 1,6 %. Ekonómovia odhadovali, že tržby bez áut stúpnu v júli o 0,1 %.