Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Ekonomika

Maloobchodný predaj v USA v júli vzrástol

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Anna Staníková

Obchodné domy zaznamenali v júli nárast predaja o 0,9 % a online predaj sa zvýšil o 1,9 %.

Washington 15. augusta (TASR) - Maloobchodný predaj v USA v júli opäť vzrástol, už štvrtý mesiac po sebe a viac ako odhadovali ekonómovia. To je ďalší znak toho, že spotrebiteľské výdavky zostávajú silné napriek vysokým cenám a nákladom na pôžičky. TASR o tom informuje na základe správ AP, AFP a portálu marketwatch.

Podľa údajov, ktoré v utorok zverejnilo ministerstvo obchodu, sa maloobchodné tržby v najväčšej svetovej ekonomike v júli 2023 zvýšili o 0,7 % oproti júnu, keď po revízii medzimesačne vzrástli o 0,3 %. Ekonómovia pritom očakávali, že júlové tržby stúpnu o 0,4 % po ich pôvodnom zvýšení o 0,2 % v júni pred revíziou.

Obchodné domy zaznamenali v júli nárast predaja o 0,9 % a online predaj sa zvýšil o 1,9 %. Tržby v obchodoch s potravinami a nápojmi stúpli o 0,8 %, v predajniach so stavebným materiálom a záhradnou technikou o 0,7 %, na čerpacích staniciach o 0,4 % a v reštauráciách a stravovacích zariadeniach o 1,4 %. Na druhej strane klesli tržby v predajniach nábytku (-1,8 %), elektroniky a spotrebičov (-1,3 %) či predajcov motorových vozidiel a dielov (-0,3 %).

Maloobchodné tržby bez automobilov, benzínu, stavebných materiálov a potravín vzrástli v júli o 1 %. Údaje za jún boli revidované nadol, pričom tieto tzv. jadrové tržby sa zvýšili o 0,5 % namiesto predtým uvádzaných 0,6 %.