Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Maloobchodný reťazec Walmart sa v 3. kvartáli prepadol do straty

Na archívnej snímke z 5. novembra 2020 žena tlačí nákupný košík do predajne Walmart v americkom meste Rolling Meadows. Príjmy amerického maloobchodného reťazca Walmart v 3. kvartáli jeho finančného roka 2020/2021 vzrástli viac, ako analytici odhadovali. Pomohlo mu, že zákazníci pokračovali v nakupovaní on-line, pričom jeho tržby z elektronického predaja stúpli až o 79 %. Foto: TASR/AP

Walmart prekonal odhady analytikov aj v oblasti tržieb. Tie sa zvýšili medziročne o 8,7 % na 152,81 miliardy USD.

Bentonville 15. novembra (TASR) - Americký maloobchodný reťazec Walmart vykázal za 3. štvrťrok súčasného obchodného roka čistú stratu takmer 2 miliardy USD, po úprave o mimoriadne položky však vykázal zisk, ktorý prekonal očakávania analytikov. Lepšie než očakávané výsledky zaznamenala najväčšia maloobchodná sieť v USA aj v oblasti tržieb. Pod stratu sa podpísala dohoda o urovnaní takzvanej opiátovej kauzy. Informoval o tom portál RTTNews.

Walmart uviedol, že za 3. štvrťrok 2022/2023 (august - október) zaznamenal čistú stratu 1,8 miliardy USD (1,73 miliardy eur), čo na akciu predstavuje 0,66 USD. V rovnakom období minulého roka dosiahol maloobchodný reťazec zisk na úrovni 3,11 miliardy USD (1,11 USD/akcia). Výsledky však ovplyvnili mimoriadne náklady spojené s dohodou spoločnosti s cieľom urovnať kauzu známu v USA ako kríza opiátov, ktorá súvisí s nadmerným užívaním liekov proti bolesti, ktoré však viedli k závislosti a za posledné dve desaťročia k úmrtiu státisícov ľudí. Walmart, ktorý v rámci svojich pobočiek prevádzkuje aj lekárne, sa v rámci urovnania sporu dohodol s úradmi na vyplatení 3,3 miliardy USD.

Bez započítania mimoriadnych položiek maloobchodná sieť dosiahla za 3. kvartál zisk na akciu 1,50 USD. Na porovnanie, v rovnakom období minulého roka to bolo 1,45 USD/akcia. Prekonala tak očakávania analytikov, ktorí počítali s poklesom upraveného zisku na akciu na 1,32 USD.

Walmart prekonal odhady analytikov aj v oblasti tržieb. Tie sa zvýšili medziročne o 8,7 % na 152,81 miliardy USD. Analytici pritom očakávali, že objem tržieb Walmartu dosiahne 147,75 miliardy USD.

(1 EUR = 1,0404 USD)