Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Maltu vyradili zo sivého zoznamu organizácie FATF, pridali Gibraltár

Na archívnej snímke lietadlo na pristávacej ploche na letisku v Gibraltari. Foto: TASR/AP

Tzv. čierna listina "vysokorizikových" krajín zostáva po zasadnutí FATF v Berlíne nezmenená - figurujú na nej Irán a Severná Kórea.

Berlín 17. júna (TASR) - Malta bola vyradená zo zoznamu krajín, ktoré podliehajú zvýšenému monitorovaniu pre riziko, že v nich dochádza k praniu špinavých peňazí a financovaniu terorizmu. Na tento zoznam sa však dostala britská enkláva Gibraltár. Oznámila to v piatok medzinárodná medzivládna organizácia Finančný akčný výbor (FATF), ktorá koordinuje celosvetové úsilie v oblasti potláčania týchto nezákonných činností.

Maltu, ktorá bola zaradená na spomínaný zoznam v júni 2021, vyradili po realizácii "akčného plánu", keď dosiahla pokrok najmä pri odhaľovaní nepresných informácií o vlastníckej štruktúre spoločností a "pri stíhaní prípadov prania špinavých peňazí na základe daňových údajov s využitím finančných informácií", uvádza sa vo vyhlásení FATF.

Britská enkláva Gibraltár bola na tento tzv. sivý zoznam pridaná preto, že na jej území, ktoré sa často označuje za daňový raj, boli zistené "významné nedostatky" v sledovaných oblastiach, vysvetlil na brífingu v Berlíne predseda FATF Marcus Pleyer.

Gibraltár musí teraz prijať niekoľko opatrení a v ich rámci sa zamerať napríklad aj na prevádzkovateľov hazardných hier a právnikov.

Na zozname krajín pod zvýšeným dohľadom je celkovo 22 krajín.

Tzv. čierna listina "vysokorizikových" krajín zostáva po zasadnutí FATF v Berlíne nezmenená - figurujú na nej Irán a Severná Kórea.