Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

MAN predal svoju továreň na nákladné automobily v Rakúsku

Ilustračné foto Foto: TASR

Spoločnosť MAN plánuje v budúcnosti postaviť závod na výrobu menších a stredne veľkých nákladných vozidiel v poľskom Krakove.

Wolfsburg 10. júna (TASR) - Výrobca nákladných áut MAN, ktorý je dcérskou spoločnosťou nemeckého koncernu Volkswagen, predal svoju továreň na nákladné automobily v rakúskom meste Steyr investorovi Siegfriedovi Wolfovi. Zachránil tak závod pred hroziacim zatvorením.

Šéf spoločnosti MAN Andreas Tostmann vo štvrtok informoval, že zmluva je už podpísaná a predstavenstvo povolilo predaj.

„Továreň v Steyri zostane,“ povedal Tostmann. Wolfova firma WSA prevezme výrobný závod v Rakúsku aj so všetkými zamestnancami, uviedla spoločnosť MAN vo vyhlásení. Wolf dodal, že jeho plán umožní udržať dve tretiny stálych pracovných miest v továrni.

Spoločnosť MAN plánuje v budúcnosti postaviť závod na výrobu menších a stredne veľkých nákladných vozidiel v poľskom Krakove. Továrni v Rakúsku s 2300 zamestnancami tak hrozilo, že bude koncom roka 2023 zatvorená, ak nenájde kupca.

Prvý pokus o predaj spoločnosti Wolfovi, bývalému šéfovi dodávateľa automobilových komponentov Magna, v apríli stroskotal pre silný nesúhlas zamestnancov. Pôvodný plán totiž počítal s prevzatím iba 1250 zamestnancov a s nižšími mzdami.

„Obe strany sa posunuli a súhlasili s podstatnými požiadavkami zo strany zamestnancov,“ uviedol MAN.

Wolf plánuje v závode vyrábať od roku 2023 úžitkové vozidlá pod značkou Steyr.