Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Martonyi: Záujmom Maďarska je zachovať spoluprácu MOL-INA

MOL rozhodne poprel, že by komukoľvek zaplatil úplatok za to, aby v chorvátskej ropnej spoločnosti INA získal práva kontroly.

Budapešť 3. októbra (TASR) - Maďarská vláda rozumie politickým odkazom; ak je možné zmierniť napätie tak, že maďarská ropná spoločnosť MOL predá svoj podiel v chorvátskom koncerne INA, tak to treba urobiť. Vyhlásil to dnes v maďarskej komerčnej televízii TV2 minister zahraničných vecí János Martonyi, ktorý však zdôraznil, že to nie je nikoho záujem.

"Som presvedčený, že Maďarsku aj Chorvátsku, ale aj MOL-u a v neposlednom rade aj koncernu INA by bolo najlepšie, keby spolupráca zostala zachovaná," povedal šéf maďarskej diplomacie s poznámkou, že by bolo dobré ukončiť spor a prestať s vyhrocovaním napätia.

Chorvátsko v uplynulých dňoch vydalo na šéfa spoločnosti MOL Zsolta Hernádiho medzinárodný zatykač. Hernádiho podozrievajú, že podplatil bývalého chorvátskeho premiéra Iva Sanadera v záujme získania vplyvu MOL v INA.

Chorvátska prokuratúra viackrát požiadala Maďarsko o možnosť vypočutia šéfa MOL-u. Chorvátska polícia v utorok potvrdila, že Hernádiho na základe medzinárodného zatykača hľadá už aj Interpol.

MOL rozhodne poprel, že by komukoľvek zaplatil úplatok za to, aby v chorvátskej ropnej spoločnosti INA získal práva kontroly.

Maďarská vláda, ktorá je najväčším vlastníkom ropnej spoločnosti MOL, v stredu (2. 10.) vyzvala MOL, aby prehodnotila svoje portfólio a pripravila predaj svojich akcií v chorvátskej INA.