Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Maserati zatiaľ neuvedie nové SUV pre nedostatok čipov

Ilustračná snímka. Foto: TASR Martin Baumann

Globálna premiéra modelu Grecale, ktorý sa bude vyrábať v meste Cassino v strednom Taliansku, bola pôvodne naplánovaná na 16. novembra.

Miláno 18. októbra (TASR) - Výrobca luxusných áut Maserati v pondelok oznámil, že odkladá uvedenie svojho nového SUV Grecale z novembra 2021 na jar 2022 pre globálny nedostatok čipov.

Oznámenie dcérskej spoločnosti koncernu Stellantis je tak ďalším z dôsledkov globálneho nedostatku polovodičov, ktorý núti výrobcov automobilov na celom svete spomaliť alebo zastaviť výrobu.

Maserati odôvodnilo svoje rozhodnutie pokračujúcimi výpadkami v dodávkach komponentov.

„Najmä pre nedostatok polovodičov by objem výroby dostatočne nenapĺňal očakávaný globálny dopyt,“ uvádza Maserati vo vyhlásení.

Globálna premiéra modelu Grecale, ktorý sa bude vyrábať v meste Cassino v strednom Taliansku, bola pôvodne naplánovaná na 16. novembra.

Koncern Stellantis tento mesiac potvrdil tiež, že aj Alfa Romeo predstaví nové SUV Tonale až na budúci rok v marci namiesto na konci tohto roka.

Spoločnosť Stellantis, ktorá vznikla tento rok zlúčením automobiliek Fiat Chrysler a francúzskej PSA, pre nedostatok čipov zastavila výrobu vo viacerých závodoch v Európe aj v Kanade. A predpovedala, že tento rok vyrobí o 1,4 milióna automobilov menej.

Odborová organizácia FIM-CISL zase uviedla, že vplyv nedostatku polovodičov na produkciu Stellantis v Taliansku bude tento rok horší a vzniknuté škody presiahnu výšku škôd spôsobených pandémiou ochorenia COVID-19 v roku 2020.