Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

G. Matečná: Agrorezort ponúka farmárom riešenie v boji proti suchám

Na archívnej snímke Gabriela Matečná. Foto: TASR - Martin Baumann

Extrémne suchá v tomto roku postihli podľa ministerky najmä obilniny, pričom tieto problémy nie je možné riešiť jednorazovými opatreniami.

Bratislava 25. júla (TASR) – Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR ponúka farmárom systémové riešenie v boji proti extrémnym suchám. Vyhlásilo výzvu, z ktorej môžu žiadatelia získať celkovo 22 miliónov eur na výstavbu, rekonštrukciu a modernizáciu zavlažovacích systémov. Informovala o tom v stredu na tlačovej konferencii v Bratislave šéfka agrorezortu Gabriela Matečná (SNS).

Extrémne suchá v tomto roku postihli podľa ministerky najmä obilniny, pričom tieto problémy nie je možné riešiť jednorazovými opatreniami. Mnohé závlahové zariadenia na Slovensku sú už v súčasnosti neupotrebiteľné a potrebujú rekonštrukciu, dodala. "Práve preto Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR prostredníctvom svojho vlastného Programu rozvoja vidieka vytvorilo opatrenie a vydáva výzvu pre poľnohospodárov, ktorá je zameraná práve na budovanie a modernizáciu zavlažovacích systémov, ktorá má motivovať poľnohospodárov predchádzať týmto škodám systémovo a natrvalo," zdôraznila Matečná.

V eurofondovej výzve z Programu rozvoja vidieka 2014 – 2020 je alokovaných 22 miliónov eur s tým, že minimálna výška oprávnených výdavkov na projekt je 10.000 eur, maximálna jeden milión eur. "Prostriedky je možné čerpať na výstavbu, rekonštrukciu a aj modernizáciu závlahových systémov vrátane infraštruktúry. Podporené budú aj investície do obstarania a modernizácie techniky a technológie závlahových systémov," priblížil Jaroslav Gudába, generálny riaditeľ sekcie rozvoja vidieka a priamych platieb MPRV SR s tým, že tieto investície by mali podporiť aj šetrenie vodou.

Agrorezort chce pomôcť najmä menej rozvinutým regiónom, pre ktoré vyčlenil 20 miliónov eur. Zvyšné dva milióny eur sú určené pre Bratislavský kraj, spresnila Matečná. O nenávratný finančný príspevok sa môžu uchádzať fyzické a právnické osoby podnikajúce v poľnohospodárskej prvovýrobe. Žiadateľ by mal zároveň vykonávať činnosť v poľnohospodárstve najmenej dva roky pred vyhlásením výzvy, alebo spĺňať kritériá mladého farmára.

Pôdohospodárska platobná agentúra (PPA) zverejnila výzvu s predstihom, aby mali potenciálni žiadatelia dostatok času na prípravu svojich projektov. Uzávierka výzvy je pritom naplánovaná na 15. november 2018.