Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Matečná: Poľnohospodári SR musia využívať najmodernejšie technológie

Na archívnej snímke ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná. Foto: FOTO TASR – Jaroslav Novák

Ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka navštívila v pondelok veľtrhu modernej poľnohospodárskej techniky Agritechnica v nemeckom Hannoveri.

Hannover 11. novembra (TASR) - Podpredsedníčka vlády a ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná (SNS) navštívila v pondelok veľtrhu modernej poľnohospodárskej techniky Agritechnica v nemeckom Hannoveri. Spolu s ňou prišli zástupcovia poľnohospodárov pôsobiacich v rastlinnej výrobe zo Zväzu zeleninárov a zemiakarov Slovenska, Ovocinárskej únie Slovenska, Zväzu vinohradníkov a vinárov, Zväzu pestovateľov cukrovej repy Slovenska a Združenia pestovateľov obilnín.

"Potravinovú sebestačnosť Slovenska musíme zabezpečiť udržateľným spôsobom. Moderné technológie v poľnohospodárstve dokážu ušetriť vodu, zmenšiť produkciu emisií CO2, ale aj znížiť využívanie pesticídov či herbicídov pri pestovaní plodín. Toto je cieľ, mať na Slovensku moderné, ekologické a konkurencieschopné poľnohospodárstvo, ktoré zároveň bude prispievať k biodiverzite a správnej krajinotvorbe," povedala Matečná. Práve precízne poľnohospodárstvo, využívajúce moderné technológie, je cestou, ktorou by sa podľa šéfky agrorezortu malo slovenské poľnohospodárstvo uberať.

Podľa nej však nemožno chcieť, aby ich moderné technológie využívali len poľnohospodári. Napredovať v digitalizácii musí aj štát a agrorezort. Ako ďalej Matečná pripomenula, počas jej pôsobenia sa po prvýkrát zrealizovalo systémové opatrenie na podporu poľnohospodárov Zelená nafta, ktoré je plne digitalizované a úplne bez byrokracie. Potrebné je však napredovať aj v oblasti digitalizácie, geografických informačných technológií a kontrol dronmi.

Na najväčšom agrotechnickom veľtrhu Agritechnica môžu návštevníci vidieť najmodernejšie technológie pre poľnohospodárstvo, ako sú drony, GPS navigačné systémy či systémy na efektívne využívanie zavlažovania. Pravidelne na nej vystavuje poľnohospodársku hi-tech takmer 3000 technologických firiem z viac ako 50 krajín a navštívi ju pol milióna ľudí zo 128 krajín sveta.

Od vyslaného spravodajcu Petra Nedavašku