Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

MATEČNÁ: SPF funguje ako namazaný stroj, nemyslím si, že by nemal byť

Na snímke ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná. Foto: TASR/AP

SPF je podľa jej slov transparentnou a technicky dobre vybavenou inštitúciou.

Bratislava 10. apríla (TASR) - Slovenský pozemkový fond (SPF) funguje ako namazaný stroj, ako také perpetuum mobile, a je veľmi dobrým zdrojom peňazí pre štátny rozpočet. Uviedla to pre TASR šéfka Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Gabriela Matečná (nominantka SNS), ktorá predtým pôsobila od roku 2012 na SPF ako generálna riaditeľka.

"Prvý rok, keď som nastúpila, čistý zisk fondu dosiahol 10 miliónov eur, druhý rok 12 miliónov eur, tretí rok 23 miliónov eur a štvrtý rok 27 miliónov eur," priblížila.

Fond podľa nej spravuje pozemky s výmerou skoro 700.000 hektárov (ha). "Neviem si predstaviť, žeby a ako sa táto správa (pozemkov) mala delegovať na niekoho iného. SPF má za roky svojej existencie vytvorené mechanizmy ako pozemky spravovať, prenajímať, predávať, ako plniť reštitučné nároky. Takže kým úrad plní túto funkciu, nemyslím si, že by nemal byť," zdôraznila.

SPF je podľa jej slov transparentnou a technicky dobre vybavenou inštitúciou. "Dva týždne pred zasadnutím fondu sa zverejňujú všetky reštitučné, nájomné, kúpne zmluvy, ktoré idú na rokovanie Rady SPF. Takto sa každý subjekt môže k zmluvám vyjadriť, každou prípadnou námietkou sa Rada SPF zaoberá," podčiarkla.

"Na pozemkovom fonde sa mi taktiež podarilo zaviesť útvar - referát verifikácie cien, ktorý má štyroch ľudí, z toho sú dvaja znalci z odboru oceňovania nehnuteľností. Vďaka útvaru nie je preto možné, aby sa na fonde stala kauza tzv. platinových sitiek," ubezpečila.

Dodala, že SPF má v správe približne 136.000 ha štátnej pôdy a asi 500.000 ha pôdy tzv. nezistených vlastníkov.