Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

Matečná: Zrealizovali sme desiatky krokov v prospech poľnohospodárov

Na archívnej snímke ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Ministerstvo plánuje predstaviť riešenia, ktoré sa týkajú zverejňovania nájomných zmlúv, sceľovania pôdy, zlepšenia kontrol prideľovania dotácií aj informovania verejnosti.

Bratislava 3. mája (TASR) - Za dva roky sme zrealizovali desiatky konkrétnych krokov v prospech poľnohospodárov, uviedla ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Gabriela Matečná (nominantka SNS) v reakcii na štvrtkovú tlačovú besedu hnutia Sme rodina-Boris Kollár, počas ktorej ju kritizovalo. TASR o tom informovalo Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.

Podľa Matečnej ide o ochranu spotrebiteľov pred potravinovými škandálmi, zvyšovanie transparentnosti v prideľovaní dotácií, boj za posilnenie postavenia poľnohospodárov aj na európskej úrovni a urobenie poriadku s nájmami pôdy.

Agrorezort uvádza, že v čase tlačovej konferencie ministerka diskutovala na valnom zhromaždení Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory. "Chápeme, že je ľahké kritizovať pred televíznymi kamerami, ale slovenskí farmári by oveľa viac ocenili, aby opoziční lídri prišli medzi nich a podrobili svoje návrhy odbornej oponentúre," konštatuje a dodáva, že roky nebolo poľnohospodárstvo pre spoločnosť a vládu prioritou a vedenie rezortu sa to rozhodlo zmeniť.

Ministerstvo plánuje predstaviť riešenia, ktoré sa týkajú zverejňovania nájomných zmlúv, sceľovania pôdy, zlepšenia kontrol prideľovania dotácií aj informovania verejnosti. Prioritou na rok 2018 je pripraviť projekt Zelená nafta, čo bude po dlhom čase systémová pomoc poľnohospodárom v prvovýrobe.

Cieľom je posilniť postavenie poľnohospodárov, zvýšenie podielu slovenských potravín na pultoch, ochrana spotrebiteľa, ale aj spravodlivejšia spoločná poľnohospodárska politika Európskej únie. Uvítame každý konštruktívny návrh od poľnohospodárov, politikov aj verejnosti, vrátane opozičných parlamentných subjektov, uzatvára agrorezort.

Hnutie vyčítalo ministerke nekoncepčnú prácu, nedostatočnú podporu mladých poľnohospodárov či neplnenie programového vyhlásenia vlády SR. Podľa názoru jeho predstaviteľov je potravinová sebestačnosť Slovenska na nízkej úrovni a pokračuje kríza v rezorte.